Κόσμος|06.07.2023 17:08

Όλα τα μάτια στραμμένα στις Βρυξέλλες: Συνάντηση Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ - Τι θα τεθεί στο τραπέζι

Μαρία Ζαχαράκη

Η πέμπτη συνάντηση του μόνιμου κοινού μηχανισμού για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ μεταξύ Τουρκίας, Φινλανδίας και Σουηδίας πραγματοποιείται σήμερα με οικοδεσπότη το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με απώτερο στόχο να πιεστεί και να πειστεί η Τουρκία να πει το ‘ναι’ στην ένταξη της Σουηδίας στη Βορειο-Ατλαντική Συμμαχία.

Πριν από τη συνάντηση, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είχε διμερή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η τουρκική αντιπροσωπεία αποτελείται από τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, τον επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (ΜΙΤ) Ιμπραήμ Καλίν, τον υφυπουργό Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ και τον Ακίφ Τσαγκατάι Κιλίτς, τον επικεφαλής σύμβουλο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, θα εξεταστούν τα βήματα που έγιναν από τη Φινλανδία και τη Σουηδία, ιδίως στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας σε διάφορες διαστάσεις, με βάση το Τριμερές Μνημόνιο, από την προηγούμενη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα στις 14 Ιουνίου 2023.

Η Σουηδία ψήφισε έναν αντιτρομοκρατικό νόμο τον Νοέμβριο, ελπίζοντας ότι η Άγκυρα θα εγκρίνει την προσπάθεια της Στοκχόλμης για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ο νέος νόμος, που ισχύει από την 1η Ιουνίου, επιτρέπει στις αρχές να διώκουν άτομα που υποστηρίζουν τρομοκρατικές ομάδες.

Σε μία εξέλιξη προκειμένου να «γλυκάνει» την Τουρκία η Σουηδία στο παραπέντε πάντως, για πρώτη φορά, σουηδικό δικαστήριο καταδικάζει μέλος του PKK για χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, χρησιμοποιώντας τους νέους αντιτρομοκρατικούς νόμους. Καταδικάστηκε επίσης για απόπειρα εκβίασης και απειλές. Θα εκτίσει ποινή φυλάκισης 4 ετών και 6 μηνών και στη συνέχεια θα απελαθεί.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας πάντως σε δήλωσή του λίγο μετά για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανέφερε ότι η Σουηδία μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ εάν συμμορφωθεί με τη συμφωνία όπως η Φινλανδία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΝΑΤΟΦιλανδίαΣουηδία