Κόσμος|07.07.2023 06:44

Τι κρύβεται κάτω από την άμμο της παραλίας ή την έρημο; Τι μπορεί να βρίσκατε εάν... σκάβατε

Newsroom

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, ενώ είστε ξαπλωμένοι πάνω στην άμμο μιας παραλίας ή σε κάποια έρημο, αν σκάβατε τι μπορεί να βρίσκατε;

Η απάντηση, φυσικά, ποικίλλει ανάλογα με το πού βρίσκεστε, αλλά μπορεί και να σας εκπλήξει!

Τι κρύβεται κάτω από την άμμο

Μερικοί αμμόλοφοι, για παράδειγμα, μετακινούνται λόγω του ανέμου, που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει ένα ολόκληρο δάσος από κάτω σας ή και καταβόθρες.

Όπως αναφέρει το iflscience.com, άμμος σχηματίζεται από βράχους στη στεριά, που «τροχίζονται» από τις καιρικές συνθήκες των ποταμών και άλλων στοιχείων. Δίπλα στην ακτή, η συχνά φουρτουνιασμένη θάλασσα «τρίβει» επίσης βράχους για χιλιάδες ή εκατομμύρια χρόνια.

Αν σκάψατε στην παραλία, μπορεί να βρείτε άμμο που έχει συμπιεστεί και μετατραπεί υπό πίεση σε ιζηματογενή βράχο ψαμμίτη. Αν συνεχίσετε να σκάβετε, χρησιμοποιώντας προηγμένο εξοπλισμό γεώτρησης αντί για ένα απλό φτυάρι, θα χτυπήσετε το βραχώδες υπόστρωμα της περιοχής.

Όσο για τις ερήμους, ίσως να μην χρειαστεί να σκάψετε. Οι περισσότερες έρημοι δεν καλύπτονται από άμμο, αλλά αποτελούν οι ίδιες το εκτεθειμένο βραχώδες υπόστρωμα.

Όπου υπάρχει άμμος, σχηματίζεται συνήθως από τη διάβρωση του εκτεθειμένου βράχου. Καθώς το ξηρό τοπίο της ερήμου ψύχεται και θερμαίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, ο βράχος διαστέλλεται και ραγίζει. Για χιλιάδες ή εκατομμύρια χρόνια, με τη βοήθεια του ανέμου που χτυπά τις μικρότερες πέτρες, οι βράχοι μετατρέπονται σε άμμο.

Αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να υπάρχουν εκπλήξεις. Οι περιφερόμενοι αμμόλοφοι μπορούν να διατηρήσουν ό,τι θάβουν, συμπεριλαμβανομένων μερικών αγκαθιών καμήλας (είδος δέντρου) στη Ναμίμπια. Μπορούν ακόμα να «γεννήσουν» μερικές γεωλογικές εκπλήξεις! Το 2010, οι επιστήμονες βρήκαν στοιχεία για μια προϊστορική μεγάλη λίμνη κάτω από την άμμο της Σαχάρας, που πιστεύεται ότι σχηματίστηκε περίπου πριν από 250.000 χρόνια όταν ο Νείλος ξεχείλισε στην περιοχή μέσα από ένα χαμηλό κανάλι.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραάμμοςέρημος