Κόσμος|07.07.2023 20:30

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Γερμανία είναι αντίθετη στην αποστολή πυρομαχικών διασποράς στο Κίεβο

Newsroom

Η Γερμανία είναι αντίθετη στην αποστολή πυρομαχικών διασποράς στην Ουκρανία, δήλωσαν σήμερα ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους και η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, μία ημέρα αφού Αμερικανοί αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει αυτού του είδους τον εξοπλισμό στο Κίεβο.

Η χρήση και η μεταβίβαση πυρομαχικών διασποράς απαγορεύτηκαν με τη Σύμβαση του Όσλο (CCM), το 2008, την οποία έχει υπογράψει μεγάλο μέρος των χωρών της Δύσης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, όχι όμως οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι αντίθετες στην αποστολή τέτοιου είδους πυρομαχικών στην Ουκρανία και η Μπέρμποκ δήλωσε ότι η Γερμανία επίσης διαφωνεί.

Όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες για τις δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Έχω παρακολουθήσει τις αναφορές του Τύπου. Για εμάς (…) η Σύμβαση του Όσλο ισχύει».

Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση του Πιστόριους, ο οποίος τόνισε ότι «η Γερμανία έχει υπογράψει τη Σύμβαση, οπότε αυτό δεν αποτελεί επιλογή για εμάς».

Ουκρανίαειδήσεις τώραπόλεμος