Κόσμος|15.03.2019 15:06

Κίουι: Το ιδιαίτερο πτηνό της Νέας Ζηλανδίας που δεν πετάει αλλά «δακρύζει»

Μαίρη Τσίνου

Με τα μικροσκοπικά φτερά και πούπουλα που μοιάζουν με γούνα, το καφετί κίουι του North Island μοιάζει περισσότερο με θηλαστικό παρά με πτηνό και δεν μπορεί... να πετάξει.

Με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση του Brenton Tarrant σε δύο τεμένη της πόλης Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, που είχε ως αποτέλεσμα 49 νεκρούς και πάνω από 48 τραυματίες, o Nεοζηλανδός γελοιογράφος Shaun Yeo σχεδίασε ένα συγκινητικό σκίτσο το οποίο δημοσίευσε στη σελίδα του στο Facebook. Mε ασπρόμαυρα χρώματα και μαύρο φόντο, το σκίτσο απεικονίζει το ιδιαίτερο αυτό πτήνο της Νέας Ζηλανδίας δακρυσμένο για την ένοπλη επίθεση που προκάλεσε διεθνή αποτροπιασμό.

Το Κίουι ή Κίβι (Απτέρυξ) είναι ένα πουλί που συναντάται αποκλειστικά στην Νέα Ζηλανδία και δεν μπορεί να πετάξει. Είναι το μόνο γένος της οικογένειας των Απτερυγιδών (Apterygidae) και της τάξεως των Απτερυγομόρφων. Η οικογένεια περιλαμβάνει πέντε ενδημικά είδη, όλα απειλούμενα με εξαφάνιση.

Το κίουι είναι ένα από τα αρχαιότερα πτηνά στον κόσμο. Μεγάλωσε και εξελίχθηκε σε ένα περιβάλλον χωρίς θηλαστικά, αλλά έχει αναπτύξει μερικά χαρακτηριστικά γνωρίσματά τους. Το μήκος τους κυμαίνεται από 35 έως 65 εκατοστο και το ύψος από τα 25 μέχρι 50 εκατοστά ενώ το σωματικό βάρος από ένα έως πέντε κιλά, ανάλογα πάντα με το είδος. 

Αξιοπερίεργο είναι ότι όλα τα είδη κίουι είναι μονογαμικά και αναζητούν νέο ταίρι μόνο όταν ένα από τα δύο πεθάνει, ενώ έχουν παρατηρηθεί ζευγάρια που ήταν και έως 20 χρόνια μαζί. 

Νέα Ζηλανδίαπτηνόκίουι