Κόσμος|09.07.2023 12:36

Υγειονομικό σκάνδαλο στη Βρετανία: Aσθενής έχασε τη ζωή του και τρεις νοσηλεύονται μετά τη χορήγηση μη αδειοδοτημένων ανοσοκατασταλτικών

Newsroom

Ένας καρκινοπαθής πέθανε και άλλοι τρεις χρειάστηκε να νοσηλευτούν μετά τη χορήγηση μη - εγκεκριμένων σκευασμάτων χημειοθεραπείας από τη Sciensus, μία ιδιωτική εταιρεία που πληρώθηκε εκατομμύρια από το NHS για την παροχή βασικής φαρμακευτικής αγωγής, σύμφωνα με αποκάλυψη του Guardian. Έρευνα για τα περιστατικά έχουν ξεκινήσει τρεις ρυθμιστικές αρχές υγείας στη Βρετανία, σύμφωνα με πηγές του μέσου.

Σε ανακοίνωσή της, η Sciensus επιβεβαίωσε ότι ένα «μεμονωμένο περιστατικό επηρέασε τέσσερις ασθενείς», ενώ τόνισε τη «βαθιά λύπη» της για τον ένα νεκρό. Εξέφρασε τα «ειλικρινή στης συλλυπητήρια» στην οικογένεια και τους φίλους του ασθενούς και πρόσθεσε ότι διεξάγει ενδελεχή έρευνα. Η αποκάλυψη ακολουθεί σειρά άρθρων στον Guardian στην οποία αποκαλύπτεται πως, οι ασθενείς του βρετανικού συστήματος υγείας έχουν επανειλημμένα τεθεί σε κίνδυνο από την παροχή αμφιβόλου ποιότητας φαρμάκων της Sciensus.

Οι τέσσερις καρκινοπαθείς έλαβαν μη εγκεκριμένες εκδοχές της καμπαζιταξέλης, μιας ανοσοκατασταλτικής ουσίας που χρησιμοποιείται σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη. Συνήθως, το φάρμακο που εμποδίζει την ανάπτυξη της κακοήθειας, χορηγείται ενδοφλέβια.  Ωστόσο, τα σκευάσματα που χορηγήθηκαν στους τέσσερις ασθενείς διέφεραν από το αδειοδοτημένο προϊόν. Ως εκ τούτου θεωρήθηκαν μη εγκεκριμένα. Η Sciensus έχει λάβει άδεια για την παρασκευή τους από τον Οργανισμό Ρύθμισης Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA), ο οποίος και διεξάγει έρευνα για τα περιστατικά.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μη αδειοδοτημένα φάρμακα μπορούν να χορηγηθούν σε ασθενείς. Η συκγκεκριμένη υπόθεση, ωστόσο, αφορά μόνο μη αδειοδοτημένες εκδόσεις της χημειοθεραπείας που παρασκευάστηκαν από τη Sciensus με σκοπό την κάλυψη των ατομικών αναγκών των συγκεκριμένων ασθενών. Όπως σημειώνουν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα, δεν υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τα αδειοδοτημένα προϊόντα καμπαζιταξέλης.

Η Sciensus υποχρεούται να συμμορφώνεται με τα επίσημα πρότυπα ώστε να διασφαλίζει την ποιότητα των προϊόντων της αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας. Οι παραβιάσεις αυτών των προτύπων μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την αναστολή ή την αφαίρεση της άδειας της εταιρείας από την MHRA. «Ύψιστη προτεραιότητά μας αποτελεί η ασφάλεια των ασθενών», σημειώνει η επικεφαλής ασφαλείας της MHRA, Dr Alison Cave. «Διερευνούμε επειγόντως το ζήτημα και θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα ρυθμιστικά μέτρα για να διασφαλίσουμε την προστασία των ασθενών. Ζητάμε από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να αναφέρουν τυχόν ύποπτες παρενέργειες ή φαρμακευτικά σφάλματα στον ιστότοπο του συστήματος Yellow Card και στο τοπικό τους σύστημα διαχείρισης κινδύνων», πρόσθεσε και τόνισε ότι λυπάται για τον θάνατο του ασθενούς, εκφράζοντας τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Η MHRA υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τους ασθενείς, όσο η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στο βρετανικό μέσο τοποθετήθηκε και εκπρόσωπος της Επιτροπής Ποιότητας Φροντίδας (CQC). «Είμαστε ενήμεροι για τα εξαιρετικά σοβαρά περιστατικά και συνεργαζόμαστε στενά με το Γενικό Φαρμακευτικό Συμβούλιο και τον Οργανισμό Ρύθμισης Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας, οι οποίοι έχουν την εποπτεία της ρύθμισης της παράδοσης και της ασφάλειας των φαρμάκων. Η σκέψη μας βρίσκεται στους πληγέντες, τις οικογένειες και τους οικείους τους. Δεν θα διστάσουμε να αναλάβουμε οποιαδήποτε δράση στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας για να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες είναι ασφαλείς», τόνισε.

Η CQC ρυθμίζει ορισμένα τμήματα των υπηρεσιών που παρέχονται από την Sciensus. Άλλες πτυχές, ωστόσο, ρυθμίζονται από άλλους οργανισμούς, όπως η MHRA και το Γενικό Συμβούλιο Φαρμακευτικής (GPhC). Ο διευθύνων σύμβουλος του GPhC, Duncan Rudkin, τοποθετήθηκε σχετικά: «Θέλουμε να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στους ασθενείς και τις οικογένειες που έχουν πληγεί. Λαμβάνουμε εξαιρετικά σοβαρά υπόψη όλα τα θέματα που αφορούν την ασφάλεια των ασθενών. Συνεργαζόμαστε στενά με τις άλλες ρυθμιστικές αρχές που εμπλέκονται στη διερεύνηση αυτού του περιστατικού και έχουμε τις νόμιμες εξουσίες να αναλάβουμε δράση στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, σε περιπτώσεις όπου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τους ασθενείς. Οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των ασθενών που αφορούν φαρμακοποιούς, τεχνικούς φαρμακείων ή φαρμακεία πρέπει πάντα να μας αναφέρονται, ώστε να μπορούν να διερευνηθούν πλήρως».

Ο μεγαλύτερος ιδιωτικός πάροχος υπηρεσιών κατ' οίκον φαρμάκων

Η Sciensus είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός πάροχος υπηρεσιών κατ' οίκον φαρμάκων στη Βρετανία. Απευθύνεται σε ασθενείς του NHS αλλά και ιδιωτικών ταμείων. Έχει συνάψει συμβάσεις με το NHS και άλλους οργανισμούς για την παράδοση και τη χορήγηση ζωτικών φαρμάκων και ιατρικών ειδών σε περίπου 200.000 ασθενείς με σύνθετες παθήσεις, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, η άνοια και ο HIV. Στην ιστοσελίδα της, υπόσχεται στους ασθενείς «ασφαλή παροχή και εφαρμογή φαρμάκων υψηλής ποιότητας στο σπίτι».

Τον περασμένο Απρίλιο, έρευνα του Guardian αποκάλυψε σοβαρές και σημαντικές ανησυχίες ασθενών, κλινικών ιατρών και ομάδων υγειονομικών, σχετικά με τη Sciensus. Άρθρα που ακολούθησαν αποκάλυψαν ότι, άρρωστα παιδιά και ενήλικες υπέστησαν βλάβες οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, καθώς οφείλονταν σε παραλείψει από μέρους της εταιρείας. Τον Μάιο, το βρετανικό μέσο αποκάλυψε ότι, ο CEO της Sciensus είχε, προ τριών χρόνων, ειδοποιηθεί, σε σχέση με τους κινδύνους στους οποίους έθετε τους ασθενείς. Το 2020, συγκεκριμένα, ο Darryn Gibson ενημερώθηκε ότι, οι ασθενείς ήταν επικίνδυνα εκτεθειμένοι στο ενδεχόμενο να παρουσιάσουν εσωτερική αιμορραγία με ελάχιστη ή και καμία θεραπεία στο σπίτι, ως αποτέλεσμα των ελλείψεων και των ανακριβειών στο σύστημα παραδόσεων.

Τον Ιούνιο, η επιτροπή δημόσιων υπηρεσιών της Βουλής των Λόρδων ξεκίνησε επίσημη έρευνα σχετικά με τις ιδιωτικές εταιρείες υγειονομικών παροχών κατ' οίκον. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη. Εκπρόσωπος της Sciensus υπογράμμισε ότι, «Η Sciensus μπορεί να επιβεβαιώσει ότι ένα μεμονωμένο περιστατικό στη μονάδα παραγωγής φαρμάκων τον Απρίλιο επηρέασε τέσσερις ασθενείς. Λυπούμαστε βαθύτατα που ένας από τους ασθενείς πέθανε έκτοτε, και επιθυμούμε να εκφράσουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του ασθενούς. Μόλις το περιστατικό έγινε γνωστό, επικοινωνήσαμε με τις ρυθμιστικές αρχές, τους ασθενείς και τους γιατρούς τους. Αυτή τη στιγμή διεξάγουμε ενδελεχή έρευνα και συνεργαζόμαστε με τις ρυθμιστικές αρχές».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ασθενείςκαρκινοπαθείςθάνατοιNHSειδήσεις τώραφάρμακαΒρετανίαχημειοθεραπεία