Κόσμος|08.07.2023 06:15

Συνεχίζει τη σκληρή στάση έναντι της Σουηδίας ο Ερντογάν: Παζάρια για να πάρει ό,τι μπορεί από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ;

Newsroom

Μπορεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συνεχίζει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης στο ουκρανικό ζήτημα – ενδεικτικά την Παρασκευή συνάντησε τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι που επισκέφτηκε την Τουρκία- ωστόσο το φλέγον ζήτημα για τον τούρκο πρόεδρο είναι το ΝΑΤΟ.

Και συγκεκριμένα, το τί θα πάρει κατά τη σύνοδο της Συμμαχίας την Τετάρτη στο Βίλνιους. Την Παρασκευή ο Ερντογάν έκανε νέες δηλώσεις για το θέμα και δείχνει να κλείνει την πόρτα στη Σουηδία. Παραμένει άκαμπτος στη στάση του όσον αφορά το βέτο, όπως όλα δείχνουν. «Πώς μπορεί η Τουρκία να εμπιστευθεί μια χώρα όπου τρομοκράτες περιφέρονται στους δρόμους της;», διερωτήθηκε ο Ερντογάν και συνέχισε: «Πώς μπορεί ένα κράτος που δεν παίρνει αποστάσεις από τις τρομοκρατικές οργανώσεις να συμβάλει στο ΝΑΤΟ

Πάντως, όπως εξήγησε η Μαρία Ζαχαράκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN το πιθανότερο είναι πως με αυτή τη σκληρή στάση, συνεχίζει το παζάρι: «Αλλιώς γιατί θα συναντηθεί τη Δευτέρα με Γενς Στόλτενμπεργκ και τον πρωθυπουργό της Σουηδίας;»

Και όπως εκτίμησε η Μαρία Ζαχαράκη, μέχρι τελευταία στιγμή, μέχρι να συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν, θα συνεχίσει στην ίδια στάση. Το ραντεβού με τον Αμερικανό πρόεδρο δεν έχει κλειστεί ακόμη,αλλά θεωρείται πολύ πιθανό να γίνει. Και μετά το ραντεβού, εκτιμάται πως ο πρόεδρος της Τουρκίας θα καθορίσει την τελική του στάση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΣουηδίαειδήσεις τώραΝΑΤΟ