Κόσμος|09.07.2023 23:10

Όλα τα βλέμματα στο Βίλνιους: Οι διπλωματικές κινήσεις Ελλάδας, Τουρκίας - Μήνυμα Μπάιντεν για στρατιωτική ενίσχυση και των δύο

Newsroom

Συνέντευξη εφ’ όλη της ύλης που παραχώρησε στο CNNi ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν λίγο πριν αναχωρήσει για περιοδεία του στην Ευρώπη, με κύριο σταθμό την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. Ο Μπάιντεν κράτησε στάση ουδετερότητας ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι και οι δύο χώρες πρέπει να ενισχυθούν αμυντικά, ενώ τόνισε ότι η Ουκρανία δεν είναι ακόμη έτοιμη για να ενταχθεί στη Βορειοατλανική Συμμαχία, σημειώνοντας ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία πρέπει να τελειώσει και μετά το ΝΑΤΟ να εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο.

Πάντως, λίγο πριν από την συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου, όπου ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να θέσει ζήτημα για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς της Ελλάδας, γίνεται ξεκάθαρο σε όλους του τόνους ότι το παζάρι Άγκυρας και Ουάσινγκτον για τα F-16 συνεχίζεται με την Αμερική να μην ανοίγει -ακόμα- το πράσινο φως.

Νωρίτερα την Κυριακή, Ελληνοαμερικανοί βουλευτές είχαν στείλει επιστολή στον Άντονι Μπλίνκεν ζητώντας εγγυήσεις ότι τα τουρκικά F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας. Την Τετάρτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να κρατηθεί ανοικτός ο δίαυλος του διαλόγου ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα.


Κυρίαρχο ζήτημα η είσοδος της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Σημειώνεται ότι στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα συζητηθεί στη Σύνοδο είναι η άρση των εμποδίων που θέτει η Τουρκία στην επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Δεκατέσσερις μήνες μετά το αίτημα ένταξης της σκανδιναβικής χώρας Τουρκία και Ουγγαρία είναι οι μόνες χώρες που δεν έχουν δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας, με την Άγκυρα να είναι αυτή που εγείρει διαρκώς ενστάσεις.

Μπάιντεν: Να ενισχύσουμε την στρατιωτική ικανότητα Ελλάδας και Τουρκίας

Η πίεση που θα ασκήσει η αμερικανική πλευρά στην τουρκική κατά τη Σύνοδο θεωρείται δεδομένη και ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε στη συνέντευξή του την αισιοδοξία ότι η Σουηδία θα γίνει δεκτή εν τέλει στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι το βασικό εμπόδιο είναι η Τουρκία.

«Η Τουρκία επιδιώκει τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16. Και ο (Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος) Μητσοτάκης στην Ελλάδα αναζητά επίσης κάποια βοήθεια», τόνισε ο Μπάιντεν. «Οπότε, αυτό που προσπαθώ, για να είμαι ειλικρινής, είναι να συγκροτήσω μια μικρή σύμπραξη σε αυτή την περίπτωση, ώστε να ενισχύσουμε το ΝΑΤΟ όσον αφορά τη στρατιωτική ικανότητα τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας, και να επιτρέψουμε στη Σουηδία να ενταχθεί. Αλλά αυτό βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Δεν έχει πραγματοποιηθεί», τόνισε.

Ερντογάν - Μπάιντεν: Συμφώνησαν να συναντηθούν στο Βίλνιους για F16 και Σουηδία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ερντογάν και  Μπάιντεν συμφώνησαν να συναντηθούν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους για να συζητήσουν την αίτηση προσχώρησης της Σουηδίας. Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι είναι λάθος να συνδέεται το αίτημα της Άγκυρας για αγορά F-16 με την υποψηφιότητα της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν θέλει επίσης ανταλλάγματα από τις χώρες της ΕΕ για την υποψηφιότητα της Στοκχόλμης για το ΝΑΤΟ.

Ο κρίσιμος ρόλος των F-16

Για ορισμένους παρατηρητές, το τουρκικό πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία εξαρτάται από την παράδοση των F-16 στην Άγκυρα.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, υπογραμμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία του η Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό.

Επικοινωνία Δένδια - Όστιν: Αναμένεται συνάντηση στο Βίλνιους με το βλέμμα στα F35 και το ουκρανικό μέτωπο

Την ίδια ώρα και η ελληνική πλευρά προετοιμάζετι πυρετωδώς για τη Σϋνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας είχε την Κυριακή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η εμβάθυνση της αμυντικής σχέσης Ελλάδας - ΗΠΑ, όπως και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Αναμένεται συνάντηση στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ

Όπως μετέδωσε στο OPEN η Γεωργία Γαραντζιώτη, Νίκος Δένδιας και Λόιντ Όστιν αναμένεται να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους και εκεί η ελληνική πλευρά αναμένεται να συζητήσεις το ζήτημα της προμήθειας των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F35.

Όλα αυτά την ώρα που οι Αμερικανοί έχουν ξεκινήσει έναν νέο γύρο διαβουλεύσεων με τις συμμαχικές χώρες, για την στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας. Επομένως, στη συνάντηση των δύο υπουργών δεν αποκλείεται να συζητηθεί και το ενδεχόμενο περαιτέρω συνδρομή της χώρας μας στην ενίσχυση των ουκρανικών δυνάμεων.

ειδήσεις τώραΤουρκίαΤζο ΜπάιντενΗΠΑΝΑΤΟΝίκος ΔένδιαςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν