Κόσμος|11.07.2023 19:38

Ο διάλογος Μπάιντεν - Ερντογάν πριν τη συνάντηση για τα F-16: «Σας ευχαριστώ για το θάρρος σας» - «Αγαπημένε μου φίλε»

Newsroom

Διάλογο γεμάτο νοήματα μπροστά στις κάμερες είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν ξεκινήσει η κρίσιμη συνάντηση των δύο του στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι «καταλήξατε σε μία ιστορική συμφωνία χθες για την ένταξη της Σουηδίας» και ευχαρίστησε τον Ερντογάν για το θάρρος του: «Σας ευχαριστώ για τη διπλωματία και το θάρρος σας για αυτή την απόφαση. Σας ευχαριστώ για την ηγεσία σας, κύριε Πρόεδρε, η οποία επιβεβαιώνει τη δέσμευσή σας στο ΝΑΤΟ και στους συμμάχους σας και ελπίζω να κάνετε ισχυρότερη τη Συμμαχία».

«Αγαπημένε μου φίλε» τον αποκάλεσε ο Ερντογάν

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ερντογάν, με τη συμβολή μεταφραστή, χαρακτήρισε «αγαπημένο του φίλο» τον κ. Μπάιντεν, σε μία ακόμα κίνηση που φαίνεται να δείχνει αλλαγή της συνολικής στάσης του απέναντί στη Δύση.

«Κύριε πρόεδρε, αγαπημένε φίλε μου, πρώτα από όλα θέλω να σας ευχαριστήσω για τα συγχαρητήρια που μου δώσατε μετά την επανεκλογή μου στο παρόν αξίωμα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο του στρατηγικού μας μηχανισμού, πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα για τους ηγέτες να βρεθούν μαζί για περαιτέρω διαβουλεύσεις. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η σημερινή συνάντηση μαζί σας, στο πλαίσιο της νατοϊκής συνόδου, είναι το πρώτο βήμα μπροστά». Ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι «οι συναντήσεις μας πριν από τη σημερινή, ήταν σαν προπαρασκευαστικές, αλλά τώρα ξεκινάμε μία νέα διαδικασία».

Σημειώνεται ότι η συνάντηση ανάμεσα στου δύο ηγέτες είναι ιδιαίτερα κρίσιμη γιατί θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τι μέλλει γενέσθαι με την αγορά των τουρκικών F-16 που η τουρκική πλευρά επιθυμεί διακαώς. Η συνάντηση των δύο ολοκληρώθηκε έπειτα από 1 ώρα και 15 λεπτά.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνF-16Τζο Μπάιντενειδήσεις τώραΤουρκία