Κόσμος|12.07.2023 22:30

Τα λείψανα Ουρουγουανού αγνοουμένου εντοπίστηκαν στην Αργεντινή: «Οι αστυνομικοί έθαψαν το πτώμα του για να το κρύψουν από την οικογένεια του»

Newsroom

Τα λείψανα Ουρουγουανού που είχε μεταναστεύσει το 1974 στην Αργεντινή, όπου μετέπειτα εξαφανίστηκε, επαληθεύτηκε πως βρέθηκαν σε νεκροταφείο της επαρχίας του Μπουένος Άιρες, ανακοίνωσε χθες Τρίτη η συλλογικότητα Μητέρες και Συγγενείς Ουρουγουανών Φυλακισθέντων και Εξαφανισθέντων.

Η εύρεσή του αποδόθηκε από τη συλλογικότητα αυτή στο Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μεσολάβησης (INDDHH), ουρουγουανό δημόσιο θεσμό αρμόδιο από νομική σκοπιά για τις έρευνες για να βρεθούν τα λείψανα φυλακισθέντων που είχαν εξαφανιστεί.

Ο άνδρας, που αναγνωρίστηκε, υπέστη «βίαιο θάνατο και το πτώμα του ενταφιάστηκε την 21η Ιουνίου 1978 με το όνομα ‘Ν.Ν.’», διευκρίνισε η οργάνωση στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Θάφτηκε από αστυνομικούς, προκειμένου να «κρυφτεί το πτώμα του από την οικογένειά του», ενώ εκδόθηκαν «πιστοποιητικά θανάτου με ψευδή δεδομένα που αναφέρονταν σε θάνατο εξαιτίας σιδηροδρομικού ατυχήματος, το οποίο δεν έγινε ποτέ», πρόσθεσαν οι Μητέρες στην ανακοίνωσή τους, επικαλούμενες επίσημα στοιχεία.

Ο Ουρουγουανός μετανάστευσε μαζί με την οικογένειά του στην Αργεντινή το 1974, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1973 στην Ουρουγουάη, όταν κατέλαβε την εξουσία εξαιρετικά καταπιεστική δικτατορία (1973-1985).

Σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς, συνολικά 197 άνθρωποι εξαφανίστηκαν μεταξύ του 1968 και του 1985. Ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει εξαφανίσεις που έγιναν στην ίδια τη μικρή χώρα της νότιας Αμερικής και αυτές για τις οποίες ευθυνόταν η στρατιωτική χούντα εκτός συνόρων.

Στην πλειονότητά τους, οι εξαφανισθέντες είχαν τεθεί υπό κράτηση στην Αργεντινή, στο πλαίσιο της Επιχείρησης Κόνδορας — της συνεργασίας λατινοαμερικάνικων δικτατοριών με σκοπό την εξόντωση των πολιτικών τους αντιπάλων.

Δικτατορίαειδήσεις τώραΟυρουγουάηφυλακισμένοιΑργεντινή