Κόσμος|04.11.2018 22:48

Ιταλία: Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών λόγω κακοκαιρίας

Newsroom

Μέχρι τώρα στην Ιταλία, τουλάχιστον 29 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε διάφορες πόλεις, εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων. Ταυτόχρονα, τεράστιες δασικές εκτάσεις έχουν, κυριολεκτικά, ισοπεδωθεί. Γι' αυτό και ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ανακοίνωσε μέσω Διαδικτύου ότι μεταβαίνει στη Σικελία για να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές.

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, έγραψε: «Η καρδιά μου σφίχτηκε. Ήδη ψάχνουμε (και βρίσκουμε) τα πρώτα 200 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσουμε τους πληθυσμούς που πλήττονται από αυτές τις καταστροφές, από το Βένετο στη Σικελία». 
Άλλωστε, η Σικελία είναι η τελευταία πόλη, που χτύπησε η σφοδρή βροχόπτωση, όπου η πιο συγκλονιστική είδηση κυριαρχεί στα διεθνή δίκτυα: ο θάνατος εννεαμελούς οικογένειας, μέσα στο σπίτι της. 

Σπίτι οικογένειας έγινε... υγρός τάφος 

Στη Σικελία οι νεκροί είναι 12, αλλά ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί αφού υπάρχουν και αρκετοί αγνοούμενοι. Ωστόσο, τον πλανήτη συγκλονίζει η τραγωδία με την εννεαμελή οικογένεια που ξεκληρίστηκε, μέσα στο εξοχικό της, λίγο έξω από το Παλέρμο, όταν ορμητικά νερά και λάσπη έσπασαν τις πόρτες του σπιτιού και κάλυψαν τα δωμάτια μέχρι το ταβάνι.

T

Δύτες βούτηξαν και περισυνέλεξαν τα πτώματα παιδιών ηλικίας ενός έτους, τριών και 15 ετών. Τα άλλα έξι μέλη της οικογένειας, θύματα της κακοκαιρίας, ήταν ηλικίας 32 έως 65 ετών. Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού σώθηκε γιατί είχε βγάλει βόλτα τα σκυλιά του. Ο άντρας σκαρφάλωσε σε ένα δέντρο για να σωθεί από τα ορμητικά νερά και κάλεσε σε βοήθεια από το κινητό του.

T

Παρά την τραγική είδηση, ο δήμαρχος του Καστελντάτσια, Τζοβάνι Ντι Τζατσίντο, κατήγγειλε ότι το σπίτι που έμελλε να γίνει ο υγρός τάφος της οικογένειας, ήταν αυθαίρετο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η οικογένεια είχε νοικιάσει το ακίνητο, για το οποίο είχε βγει απόφαση κατεδάφισης από το 2008. Οι ιδιοκτήτες, όμως, είχαν προσφύγει σε περιφερειακό δικαστήριο. Παράλληλα, δίπλα στη μονοκατοικία που μετατράπηκε σε υγρό τάφο, υπάρχουν και κάποιες παράγκες από ξύλο και λαμαρίνες, επίσης, αυθαίρετες. Έχουν φτιαχτεί, επιπλέον, παράνομες αποχετεύσεις, οι οποίες καταλήγουν κατευθείαν σε παραπόταμους.

Αυξάνεται ο απολογισμός των νεκρών 

Ακόμη ένας άνδρας έχασε τη ζωή του αργά το βράδυ του Σαββάτου, 3 Νοεμβρίου, στο Βίκαρι ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του. Ο απολογισμός αυξήθηκε ακόμη περισσότερο μετά τον εντοπισμό ενός άνδρα και μιας γυναίκας, με καταγωγή από τη Σικελία που ζούσαν στη Γερμανία, οι οποίοι βρέθηκαν εγκλωβισμένοι μέσα στο αυτοκίνητό τους μέσα σε χείμαρρο στην περιοχή Αγκριτζέντε, λίγο νοτιότερα. 

Η κακοκαιρία έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές στις ευρύτερες περιοχές του Παλέρμο και του Ακράγαντα, όπου πολλά ποτάμια και χείμαρροι υπερχείλισαν λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν μεγάλες γεωργικές εκτάσεις. Πολλά από τα θύματα καταπλακώθηκαν από δέντρα. Η Coldiretti, η συνομοσπονδία των ιταλικών αγροτικών συνεταιρισμών, εκτιμά σε μια ανακοίνωσή της ότι οι άνεμοι κατέστρεψαν περίπου 14 εκατομμύρια δέντρα, τα περισσότερα στη βόρεια Ιταλία. Από τις καταιγίδες έχουν πληγεί πολλές περιοχές, από τη βορειοανατολική Ιταλία μέχρι τη Σικελία στα νοτιοδυτικά. Οι χειρότερες ζημιές έχουν αναφερθεί στις περιοχές του Τρεντίνο και του Βένετο, όπου δρόμοι καταστράφηκαν και χωριά αποκλείστηκαν από τις κατολισθήσεις. Στις Άλπεις, κοντά στο Μπελούνο, 100 χιλιόμετρα βόρεια της Βενετίας, πεύκα και έλατα σωριάστηκαν ολόκληρα, σαν σπίρτα.

Κύμα διαλύει εστιατόριο στη Γένοβα

Η σφοδρή κακοκαιρία έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, οικισμούς και στο οδικό δίκτυο της χώρας. Βίντεο από κάμερες ασφαλείας έχει καταγράψει ένα κύμα να διαλύει ένα εστιατόριο στη Γένοβα, παρασύροντας υλικά και εργαζομένους και τραυματίζοντας ελαφρά την ιδιοκτήτρια του εστιατορίου.

Στο μεταξύ, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, δήλωσε ότι θα διατεθεί ένα δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ορεινών περιοχών, όπως η αποψίλωση αλλά και για παρεμβάσεις με στόχο να αποφευχθούν νέες, παρόμοιες τραγωδίες. Άλλα 50 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τον αποτελεσματικό καθαρισμό της κοίτης πολλών ιταλικών ποταμών.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι Ιταλοί ευελπιστούν να κοπάσει το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, που πλήττει τη χώρα.

κακοκαιρίανεκροί