Κόσμος|14.07.2023 22:27

Φρικτό θέαμα στα Νησιά Φερόε: Δεκάδες φάλαινες σφαγιάστηκαν μπροστά σε επιβάτες κρουαζιέρας - Βαμμένα με αίμα τα νερά

Newsroom

Οι επιβάτες πολυτελών κρουαζιερόπλοιων ήρθαν αντιμέτωποι με ένα αποτρόπαιο θέαμα μετά τον ελλιμενισμό τους στην πρωτεύουσα των Νήσων Φερόε, Torshavn, το Σαββατοκύριακο.

Συγκεκριμένα, οι ντόπιοι βρίσκονταν στη διαδικασία σφαγής 78 μακρύπτερων φαλαινών -ένα είδος δελφινιού- στον παρακείμενο κόλπο, βάφοντας τα γύρω νερά με αίμα, αναφέρει το Yahoo News.

Η εικόνα ήταν τόσο τραυματική που η εταιρεία κρουαζιερόπλοιων Ambassador Cruise Line ζήτησε συγγνώμη τη Δευτέρα, γράφοντας ότι «διαμαρτυρόμαστε έντονα για αυτή την ξεπερασμένη πρακτική».

«Η Ambassador μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η άφιξη του Ambition στο Torshavn στις Νήσους Φερόε σήμερα συνέπεσε με την κορύφωση ενός κυνηγιού 40+ φαλαινών στην περιοχή του λιμανιού», έγραψε η εταιρεία. «Ήμασταν απίστευτα απογοητευμένοι που αυτό το κυνήγι έλαβε χώρα την ώρα που το πλοίο μας βρισκόταν στο λιμάνι», ανέφερε.

Το αιματηρό έθιμο

Το ετήσιο έθιμο του κυνηγιού και της σφαγής των φαλαινών, που ονομάζεται grindadrap, χρονολογείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια στην αυτόνομη επικράτεια της Δανίας, ένα σύνολο 18 ηφαιστειακών νησιών μεταξύ της Ισλανδίας και της Νορβηγίας. Η παράδοση περιλαμβάνει τους κυνηγούς που σχηματίζουν έναν κύκλο από βάρκες γύρω από τα αβοήθητα ζώα και τα οδηγούν σε έναν ρηχό κόλπο. Μόλις βγουν στην ακτή, σφάζονται από άνδρες οπλισμένους με μαχαίρια.

Περισσότερα από 500 δελφίνια έχουν θανατωθεί από τότε που το κυνήγι ξεκίνησε ξανά τον Μάιο, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο στα μέσα Ιουνίου.

Η πρακτική αυτή έχει προκαλέσει πολλές επικρίσεις, με ομάδες ακτιβιστών και συντηρητών να αντιτίθενται στη σφαγή. Η εθελοντική ομάδα πίεσης Blue Planet Society χαρακτήρισε το πιο πρόσφατο κυνήγι «άλλη μια αρρωστημένη σφαγή των φαλαινών-πιλότων».

Οι ντόπιοι, ωστόσο, έχουν υπερασπιστεί ιστορικά το κυνήγι.

«Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτή την πρακτική και θα συνεχίσουμε όσο θέλουμε», δήλωσε τον Μάιο στο Yahoo News ο ειδικός σε θέματα φαλαινών των Νήσων Φερόε Bjarni Mikkelsen.

Άλλοι χρήστες του διαδικτύου είχαν μια απλή λύση για να γλιτώσουν τους μελλοντικούς επιβάτες κρουαζιερόπλοιων από το να παρακολουθούν τη σφαγή των φαλαινών-πιλότων.

«Είναι απλό», έγραψε ένας χρήστης, απαντώντας στη συγγνώμη του Ambassador. «Εξαιρέστε εντελώς τα Νησιά Φερόε από το δρομολόγιό σας. Απλά μην υποστηρίζετε την οικονομία τους με κανέναν τρόπο μέχρι να σταματήσουν. Έχετε αυτή τη δύναμη. Χρησιμοποιήστε την».

Νησιά Φερόεειδήσεις τώραφάλαινεςδελφίνιακρουαζιέρα