Κόσμος|17.07.2023 11:30

Ο Ερντογάν ξεκινά σήμερα τον «ευχαριστήριο γύρο» στον Κόλπο - Ποιοι οι στόχοι που θέτει και με ποιους θα συναντηθεί

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Πρόεδρος Ερντογάν θα επισκεφθεί χώρες του Κόλπου, όπως τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς άγραν ζεστού χρήματος, εκπληρώνοντας παράλληλα την προεκλογική του υπόσχεση. «Εάν επανεκλεγώ πρόεδρος, θα πραγματοποιήσω επίσκεψη ευγνωμοσύνης σε αυτές τις χώρες», είχε δηλώσει πριν από τις εκλογές της 28ης Μαΐου.

Η περιοδεία θα διεξαχθεί 17-19 Ιουλίου, αναμένοντας να συλλέξει μία αρχική επένδυση ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις χώρες του Κόλπου. Μακροπρόθεσμα η Τουρκία αναμένει συνολικές επενδύσεις έως και 30 δισ. δολάρια. Πρώτος σταθμός του Ερντογάν θα είναι η Σαουδική Αραβία. Ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ και θα παραστεί στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Σαουδικής Αραβίας-Τουρκίας.

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν θα μεταβεί στο Κατάρ, όπου θα συναντηθεί με τον Εμίρη του Κατάρ, Αλ Θάνι. Ο Τούρκος πρόεδρος θα παραστεί στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Κατάρ-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στη Ντόχα. Τελευταίος σταθμός του Ερντογάν θα είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Ο Ερντογάν, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΑΕ Μοχάμεντ μπιν Ζάιντ, θα παραστεί επίσης στο Επιχειρηματικό Φόρουμ ΗΑΕ-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στο Άμπου Ντάμπι.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να συζητήσει τη συνεργασία με τους συνομιλητές του σε διάφορους τομείς όπως η υγεία, η ενέργεια και η αμυντική βιομηχανία. Πρόσφατα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ και ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ επισκέφτηκαν επίσης την περιοχή και είχαν μια σειρά επαφών για να εξετάσουν τις ευκαιρίες οικονομικής συνεργασίας.

Ερντογάν: Έχουμε ελπίδες

Κατά την επιστροφή του από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν είχε δηλώσει σχετικά με αυτές τις επισκέψεις ότι έχει ελπίδες. «Έχουμε ελπίδες για αυτή την επίσκεψη. Έστειλα τους συνεργάτες μου εκ των προτέρων. Ταξίδεψαν στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Θα πάμε και εμείς με αντιπροσωπεία. Θέλουμε να επισκεφθούμε τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να ενισχύσουμε περαιτέρω κάθε είδους σχέσεις μεταξύ μας και αυτών. Ακόμη και ο Mohammed bin Zayed τηλεφώνησε σήμερα. Είναι περίεργοι. Τι συνέβη, πώς πήγε και ούτω καθεξής. Είπαμε: "Θα είμαστε σε σας την Τετάρτη ούτως ή άλλως. Θα πάμε εκεί από το Κατάρ, θα πάμε στη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ και είμαι αισιόδοξος. Κατά τη διάρκεια των προκαταρκτικών επισκέψεων, οι συνεργάτες μας μάς παρείχαν ορισμένες πληροφορίες. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να βιώσουμε προσωπικά την υποστήριξη που θα δώσουν στην Τουρκία. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων συναντήσεών μου, οι ίδιοι είπαν: "Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε σοβαρές επενδύσεις στην Τουρκία." Ελπίζουμε ότι θα το οριστικοποιήσουμε με αυτή την επίσκεψη».

Ο Τούρκος πρόεδρος συνοδεύεται από 200 επιχειρηματίες. Θα υπογραφούν συμφωνίες για ενέργεια και τομέα άμυνας. Στόχος οι επενδύσεις τουλάχιστον 25 δις δολαρίων.

Την Πέμπτη στα Κατεχόμενα για την επέτειο της εισβολής

Είναι η πρώτη περιοδεία στις χώρες του Κόλπου, που καλύπτει 3 χώρες και έπειτα θα επισκεφτεί τα Κατεχόμενα.

ΤουρκίαΗνωμένα Αραβικά ΕμιράταΣαουδική Αραβίαειδήσεις τώραΚατεχόμεναΚατάρΚόλποςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν