Κόσμος|17.07.2023 19:36

Ρωσία: Αποχωρεί η Μόσχα από τη συμφωνία για τα σιτηρά - Σε επισιτιστική ανασφάλεια χώρες όλου του κόσμου - Διεθνείς αντιδράσεις

Newsroom

Η Ρωσία ενημέρωσε επισήμως την Ουκρανία, μέσω της ρωσικής πρεσβείας στο Μινσκ, ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής της Μόσχας στη Λευκορωσία.

Ο Μπόρις Γκριζλόφ επισήμανε ότι ειδοποίηση εστάλη από την πρεσβεία μέσω διπλωματικών διαύλων στην Ουκρανία και ότι η τήρηση της συμφωνίας τερματίζεται από τις 18 Ιουλίου.

Έκκληση της Γερμανίας

Η Γερμανία εξακολουθεί να κάνει έκκληση στη Ρωσία να καταστεί δυνατή μια παράταση της συμφωνίας για την εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε παράλληλα σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Ερωτηθείς επίσης σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων σχετικά με τις εκρήξεις στη γέφυρα της Κριμαίας, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι το Βερολίνο δεν σχολιάζει μεμονωμένες εξελίξεις στον πόλεμο.

Οριστική απόφαση

Η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας σημαίνει ότι «ανακαλούνται από τη ρωσική πλευρά οι εγγυήσεις για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, οι οποίες είχαν εκδοθεί», ανέφερε η Ρωσία στον ναυτιλιακό οργανισμό του ΟΗΕ, τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΔΝΟ), σύμφωνα με απόσπασμα από επιστολή, η οποία περιήλθε σε γνώση του Reuters.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι «θα ληφθούν προληπτικές απαραίτητες ενέργειες και μέτρα αντίδρασης για την εξουδετέρωση απειλών που θέτει το καθεστώς του Κιέβου στην περιοχή, με δεδομένες τις συνεχιζόμενες ένοπλες προκλήσεις και τις απόπειρες επίθεσης σε ρωσικούς στρατιωτικούς και μη στρατιωτικούς στόχους». Παράλληλα, ένας Ρώσος υψηλόβαθμος αξιωματούχος στον ΟΗΕ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, δήλωσε ότι η απόφαση της Ρωσίας να μην παρατείνει τη συμφωνία είναι οριστική και δεν προγραμματίζονται άλλες συνομιλίες.

Ζελένσκι:« Έτοιμο το Κίεβο να συνεχίσει τις εξαγωγές χωρίς τη Ρωσία»

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να συνεχίσει τις εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας παρά την ανακοίνωση της Μόσχας για το «ντε φάκτο» τέλος της συμφωνίας που επέτρεπε τις εξαγωγές.

«Ακόμη και χωρίς τη Ρωσική Ομοσπονδία, πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον διάδρομο (για εξαγωγές) της Μαύρης Θάλασσας. Δε φοβόμαστε», ανέφερε ο Ζελένσκι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ουκρανικής προεδρίας, Σέρχι Νικιφόροφ, μετά την παύση της συμμετοχής της Ρωσίας στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών. «Μας προσέγγισαν εταιρείες, πλοιοκτήτες. Είπαν ότι είναι έτοιμοι, αν η Ουκρανία τους επιτρέπει να φύγουν και η Τουρκία συνεχίσει να τους αφήνει να περάσουν, τότε όλοι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να προμηθεύουν σιτηρά».

Ερντογάν: «Ο Πούτιν θέλει τη συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σήμερα πως πιστεύει ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει την συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας που επιτρέπει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, λίγη ώρα αφού η Μόσχα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την συμμετοχή σε αυτήν. Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα συζητήσει την συμφωνία, περιλαμβανομένου του κεφαλαίου της εξαγωγής ρωσικών λιπασμάτων, με τον Πούτιν κατά την διάρκεια της συνάντησής τους που αναμένεται να γίνει τον Αύγουστο.

Παράλληλα, η ρωσική ένωση εξαγωγών σιτηρών Rusgrain ανακοίνωσε ότι τα μέλη της σχεδιάζουν να συνεχίσουν την προμήθεια των πελατών τους με ρωσικά σιτηρά σε ανταγωνιστικές τιμές, παρά την ανακοίνωση της Μόσχας. «Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της παγκόσμιας αγοράς σε σιτηρά... Όλες οι υποχρεώσεις των Ρώσων εξαγωγέων σιτηρών θα τηρηθούν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Γκουτέρες: «Εκατομμύρια άνθρωποι θα πληρώσουν το τίμημα»

Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο «θα πληρώσουν το τίμημα» της απόφασης της Ρωσίας να τερματίσει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, κατήγγειλε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για την απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να τερματίσει την εφαρμογή της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης των ρωσικών εγγυήσεων ασφαλείας για τη ναυσιπλοΐα στη βορειοδυτική Μαύρη Θάλασσα», τόνισε ο Γκουτέρες σε δημοσιογράφους.

Η συμμετοχή σε αυτή τη συμφωνία «αποτελεί μια επιλογή. Αλλά οι άνθρωποι αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις σε όλο τον κόσμο και οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν έχουν άλλη επιλογή», ανέφερε. «Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με την πείνα και οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν μια παγκόσμια κρίση κόστους ζωής. Αυτοί θα πληρώσουν το τίμημα», δήλωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ. Παρόλα αυτά, η ρωσική απόφαση «δεν θα εμποδίσει τις προσπάθειές μας να διευκολύνουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη Ρωσία», διαβεβαίωσε ο Γκουτέρες.

Γκρίνφιλντ: «Πράξη σκληρότητας»

Ο τερματισμός από τη Ρωσία της συμφωνίας που επέτρεπε την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας είναι μια «πράξη σκληρότητας» δήλωσε σήμερα η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας- Γκρίνφιλντ.

«Η Ρωσία κατάφερε ένα ακόμη πλήγμα στους πιο ευάλωτους του κόσμου, αυτή τη φορά αναστέλλοντας τη συμμετοχή της στην συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά. Πρόκειται πραγματικά για άλλη μια πράξη σκληρότητας», δήλωσε στους δημοσιογράφους. Ο πρέσβης της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη Ζανγκ Τζουν εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα τα μέρη που εμπλέκονται θα μπορέσουν να βρουν μια διέξοδο προς τα εμπρός, αναφέροντας ειδικά ότι η Ρωσία έχει ανησυχίες. «Εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι, ξέρετε, δεχόμενοι τις ανησυχίες όλων των μερών ... τότε μπορούμε να βρούμε μια λύση-πακέτο», δήλωσε ο Ζανγκ στους δημοσιογράφους.

Μισέλ: Σε κίνδυνο η επισιτιστική ασφάλεια

Η απόφαση της Ρωσίας για την πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά «θα θέσει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια» τονίζει με ανάρτησή του στο τουίτερ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Συγκεκριμένα, ο κ. Μισέλ σημείωσε:

«Η πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά έχει ωφελήσει εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Λυπάμαι για τη σημερινή ανακοίνωση της Ρωσίας. Αυτό θα θέσει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια και την πρόσβαση των πληθυσμών σε όλο τον κόσμο σε προμήθειες σιτηρών και λιπασμάτων. Υποστηρίζω τις προσπάθειες του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, να επιδιώξει την επέκτασή του».

 Γαλλικό ΥΠΕΞ: «Η Ρωσία να σταματήσει τον εκβιασμό»

Το Παρίσι κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να σταματήσει τον «εκβιασμό», καταδικάζοντας την απόφαση της Μόσχας να αναστείλει τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

«Η Ρωσία είναι η μόνη υπεύθυνη για το μπλοκάρισμα της ναυσιπλοΐας σε αυτόν τον θαλάσσιο χώρο και επιβάλει παράνομο αποκλεισμό στα ουκρανικά λιμάνια», αναφέρει η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στην ανακοίνωση που εξέδωσε. «Πρέπει να σταματήσει τον εκβιασμό σε βάρος της παγκόσμιας διατροφικής ασφάλειας και να αναθεωρήσει την απόφασή της», πρόσθεσε.

Σολτς: «Άσχημα νέα για όλο τον κόσμο»

Ως «άσχημα νέα» για όλον τον κόσμο περιγράφει ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς την υπαναχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας. «Μην χρησιμοποιείτε την πείνα ως όπλο!», καλεί τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ο ομοσπονδιακός υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Τζεμ Έτσντεμιρ, ενώ η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος τονίζει ότι «οι διαφωνίες δεν πρέπει να εξελίσσονται στις πλάτες των φτωχότερων σε αυτόν τον πλανήτη».

«Είναι άσχημο μήνυμα ότι ο Πούτιν δεν θέλει να ανανεώσει την συμφωνία για τα σιτηρά. Δείχνει σε όλους μας ότι η Ρωσία δεν αισθάνεται υπεύθυνη για την αρμονική συνύπαρξη και με την επίθεση εναντίον της Ουκρανίας απειλεί όλον τον κόσμο», γράφει ο κ. Σολτς σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Πρέπει να μπει ένα τέλος στη χρήση της πείνας ως όπλου. Ο Πούτιν, ως φριχτός πολεμοκάπηλος, κρατά ομήρους τους φτωχότερους των φτωχών του κόσμου», δήλωσε ο κ. Έτσντεμιρ και απηύθυνε έκκληση προς τον «ρώσο δικτάτορα» να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στο ίδιο πνεύμα, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν κάλεσε τη Ρωσία «να καταστήσει εφικτή την περαιτέρω επέκταση της συμφωνίας για την εξαγωγή των σιτηρών», τονίζοντας ότι οι διαφωνίες δεν πρέπει να εξελίσσονται «στις πλάτες των φτωχότερων του πλανήτη». Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένει ότι «η συμφωνία δεν μπορεί στο μέλλον πάντα να ανανεώνεται για σύντομο διάστημα, αλλά ότι θα είναι εφικτή και μακροπρόθεσμα η εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία», δήλωσε η κυρία Χοφμαν.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις εκρήξεις στη γέφυρα της Κριμαίας, η Κριστιάνε Χόφμαν απέφυγε να σχολιάσει, σημείωσε ωστόσο ότι «είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι πρόκειται για μια πολεμική επίθεση της Ρωσίας εναντίον της ειρηνικής Ουκρανίας και για παραβίαση του διεθνούς δικαίου εκ μέρους της Μόσχας».

ΕΕΟυκρανίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνσιτάριΟΗΕπόλεμοςΗΠΑΡωσίαειδήσεις τώραΜαύρη ΘάλασσασυμφωνίαΒολοντιμίρ Ζελένσκι