Κόσμος|20.07.2023 06:00

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική κρίση: Αυξήθηκαν τα δηλητηριώδη φύκια στις παραλίες της Γαλλίας και της Ισπανίας

Newsroom

Οι Αρχές καλούν τους τουρίστες στις παραλίες της Γαλλίας και της Ισπανίας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μετά την ανάπτυξη τοξικών φυκιών του γένoυς Ostreopsis. Μάλιστα, αποδίδουν την αύξηση των δηλητηριωδών φυκιών στην κλιματική κρίση.

Σύμφωνα με τον Independent, τα τροπικής προέλευσης Ostreopsis έχουν καταγραφεί στις μεσογειακές ακτές από τη δεκαετία του 1990. Η κλιματική κρίση, ωστόσο, οδήγησε τα νερά των ημι-τροπικών θαλασσών γύρω από την Ευρώπη σε υπερθέρμανση, με αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων των δηλητηριωδών φυκιών. Το μέσο επικαλείται το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών της Ισπανίας.

Η γαλλική Αρχή για τα Τρόφιμα, το Περιβάλλον και την Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία, σε 40σέλιδη έκθεσή της που κυκλοφόρησε τον Μάιο, προειδοποιεί ότι τα εν λόγω μικροφύκη μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση στον άνθρωπο όταν τα κύτταρά τους ή οι τοξίνες που παράγουν είναι παρόντα στο νερό ή ακόμα και στα θαλασσινά. Ταυτόχρονα, μπορούν να απελευθερώσουν αέρια που προσβάλλουν τους πνεύμονες.

Τα συμπτώματα

Μετά από επαφή με τα τοξικά φύκη, ο άνθρωπος μπορεί να παρουσιάσει ερεθισμό του δέρματος, ναυτία, εμετούς καθώς και συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη όπως πυρετό, πονόλαιμο, φτέρνισμα και καταρροή. Περισσότερο κινδυνεύουν οι τουρίστες, οι ψαράδες και οι καθαριστές των ακτών καθώς και όσοι μένουν κοντά στη θάλασσα, αλλά και όσοι καταναλώσουν μολυσμένα από τα φύκη θαλασσινά.

Οι Αρχές ενημερώνουν το κοινό όταν υπάρχουν φύκια στο νερό, προκειμένου να προστατεύσουν την υγεία επαγγελματιών και τουριστών στις παραλίες, ενώ, σε κάποιες περιπτώσεις, απαγορεύουν ακόμα και τις θαλάσσιες δραστηριότητες. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιείται και κλείσιμο κάποιων παραλιών.

τοξικάΓαλλίαειδήσεις τώραπαραλίεςκλιματική κρίσητουρίστεςΙσπανίαφύκια