Κόσμος|20.07.2023 15:11

Ερντογάν στα εγκαίνια του αεροδρομίου της Τύμπου: «Από σήμερα αυτό με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα επιβατών στο νησί της Κύπρου»

Μαρία Ζαχαράκη

Τα εγκαίνια του νέου παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου στα Κατεχόμενα πραγματοποίησε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατέφτασε με απευθείας πτήση από τα ΗΑΕ.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι το έργο αυτό θα συμβάλει στο να καταστεί το ψευδοκράτος, το οποίο αποτελεί -όπως είπε- λεκάνη σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, ένα σήμα κατατεθέν στην περιοχή.

«Με την ευκαιρία αυτή, τιμώ την 49η επέτειο της Ειρηνευτικής Επιχείρησης, κατά την οποία διατρανώσαμε στους εχθρούς μας την ύπαρξη του τουρκοκυπριακού λαού στο νησί.

Το αεροδρόμιο Ερτζάν (σ.σ. Τύμπου) άνοιξε στις 3 Φεβρουαρίου 1975 και διαθέτει κτίριο τερματικού σταθμού 20.000 τετραγωνικών μέτρων, χώρο στάθμευσης 34.000 τετραγωνικών μέτρων και κύριο διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης μήκους 2.755 μέτρων.

Το αεροδρόμιό μας έχει πλέον τη δυνατότητα να φιλοξενεί αεροσκάφη μεγάλης ατράκτου με το κτίριο του τερματικού σταθμού και τον διπλό διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης εξοπλισμένο με νέες εγκαταστάσεις και δυνατότητες, η κατασκευή των οποίων ξεκίνησε το 2016.

Χτισμένο σε συνολική έκταση 7 εκατομμυρίων 800 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, το αεροδρόμιο Ερτζάν (σ.σ. Τύμπου) είναι πλέον κατάλληλο να χρησιμοποιείται από όλα τα μοντέλα επιβατικών αεροσκαφών χάρη στο νέο διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης μήκους 3.100 μέτρων σε σύγκριση με τον υφιστάμενο διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης μήκους 2.755 μέτρων».

Στόχος του μεγαλύτερου «αεροδρομίου» η αύξηση του τουρισμού

Όπως σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος, «ο νέος τερματικός σταθμός έχει μεγεθυνθεί έξι φορές σε σχέση με τον παλαιό. Έτσι μπορεί να εξυπηρετήσει 10 εκατομμύρια επιβάτες. Αξιότιμοι αδελφοί και αδελφές μου, ένα πιο σύγχρονο και ευρύχωρο κτίριο τερματικού σταθμού σημαίνει περισσότερες επενδύσεις, περισσότερα έσοδα, περισσότερη απασχόληση, καθώς και την άμεση συμβολή του στον τουρισμό.

Από σήμερα, το αεροδρόμιο Ερτζάν (σ.σ. Τύμπου) είναι το αεροδρόμιο με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα επιβατών στο νησί της Κύπρου.

Το έργο αυτό θα συμβάλει στο να καταστεί η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, λεκάνη σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, σήμα κατατεθέν στην περιοχή».

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για άδικες και παράνομες πρακτικές της διεθνούς κοινότητας μέχρι σήμερα, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε λίγο καιρό θα το νέο αεροδρόμιο θα προσφέρεται και για διεθνείς πτήσεις, παρόλο που το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται από καμία άλλη χώρα.

«Το αεροδρόμιο Ερτζάν (σ.σ. Τύμπου) προσφέρει απευθείας πτήσεις μόνο προς την Τουρκία. Οι Τουρκοκύπριοι παρέχουν υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας εντός του εναέριου χώρου του Ερτζάν (σ.σ. Τύμπου), σύμφωνα με τα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας.

Δεν είναι μακριά οι μέρες που ο νέος τερματικός σταθμός και ο διάδρομος προσγείωσης και απογείωσης, που εγκαινιάζουμε σήμερα, θα χρησιμοποιούνται για διεθνείς πτήσεις. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να καλέσω τη διεθνή κοινότητα να εισακούσει την έκκληση του τότε Γενικού Γραμματέα Κόφι Ανάν, ο οποίος αναγνώρισε ότι δεν υπάρχει κανένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που να δικαιολογεί την απομόνωση που υφίστανται οι Τουρκοκύπριοι αδελφοί μας και να άρει αυτούς τους περιορισμούς, οι οποίοι είναι καθαρά πολιτικοί και δεν έχουν καμία νομική βάση.

Ανανεώνω την έκκλησή μου να στηρίξουμε το ιδανικό των δύο ισότιμων κρατών που ζουν δίπλα-δίπλα στο νησί της Κύπρου και όχι την κουλτούρα της έντασης και της σύγκρουσης».

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάναεροδρόμιοειδήσεις τώρα