Κόσμος|20.07.2023 22:45

Αίγυπτος: Αποφυλακίσθηκε ο ερευνητής Πάτρικ Ζακί

Newsroom

Ο αιγύπτιος ερευνητής Πάτρικ Ζακί αποφυλακίσθηκε σήμερα, μία ημέρα μετά την απονομή προεδρικής χάρης.

«Ο Πάτρικ είναι ελεύθερος», ανακοίνωσε η αδελφή του Μαρίζ Ζορζ στο Facebook αναρτώντας φωτογραφία του ερευνητή έξω από την φυλακή της Μανσούρα, που βρίσκεται σε απόσταση 130 χιλιομέτρων από το Κάιρο.

Ο Πάτρικ Ζακί, απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, συνελήφθη το 2020 για «τρομοκρατία» αφού δημοσίευσε το 2019 άρθρο για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Κοπτών, της μεγαλύτερης χριστιανικής μειονότητας της Μέσης Ανατολής στην οποία ανήκει το 10% έως 15% του πληθυσμού των 105 εκατομμυρίων Αιγυπτίων. Ο 32χρονος ερευνητής πέρασε 22 μήνες κρατούμενος πριν από την δίκη του ενώπιον ειδικού δικαστηρίου που τον καταδίκασε σε τρία χρόνια φυλάκισης στις 18 Ιουλίου.

 

Κύμα διεθνούς καταδίκης

Η καταδίκη του προκάλεσε κύμα διεθνούς καταδίκης. Η ιταλική και η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησαν την απελευθέρωσή του, ενώ περισσότερες από 40 αιγυπτιακές και διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις, ανάμεσά τους οι Amnesty International και Human Rights Watch, καταδίκασαν την παραβίαση του δικαιώματος υπεράσπισης. Ορισμένες οργανώσεις κατήγγειλαν ότι ο Πάτρικ Ζακί χτυπήθηκε και υποβλήθηκε σε ηλεκτροσόκ κατά τη διάρκεια της κράτησής του.

Η ιταλική Γερουσία ψήφισε για τη χορήγηση της ιταλικής υπηκοότητας στον Πάτρικ Ζακί, ενώ η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, που φαίνεται ότι διατηρεί καλές σχέσεις με τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, υποσχέθηκε ότι ο ερευνητής θα βρίσκεται στην Ιταλία σήμερα. Στην Αίγυπτο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, τρεις γνωστοί ακτιβιστές αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τον «εθνικό διάλογο» που ξεκίνησε στις αρχές του Μαΐου η κυβέρνηση για την συζήτηση ευαίσθητων θεμάτων λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Χθες, ο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι παρενέβη απονέμοντας προεδρική χάρη σε έξι κρατούμενους, ανάμεσά τους ο Πάτρικ Ζακί και ο Μοχάμεντ αλ-Μπάκερ,ο δικηγόρος του γνωστότερου πολιτικού κρατούμενου της Αιγύπτου, του Αλάα Αμπντέλ Φάταχ. Η οικογένεια του Μοχάμεντ αλ-Μπάκερ περιμένει ακόμη την αποφυλάκισή του.

 

Δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι αντιφρονούντες στις φυλακές

Από την ανάληψη της εξουσίας το 2014, ο πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι έχει ρίξει δεκάδες χιλιάδες αντιφρονούντες στις φυλακές, σύμφωνα με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, που καταγγέλλουν μεταξύ άλλων σκληρή καταστολή των πανεπιστημιακών. Η Αίγυπτος βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης για τις πανεπιστημιακές ελευθερίες στον κόσμο, του Academic Freedom index, μαζί με την Σαουδική Αραβία και την Κίνα. Από την πλευρά του, το Κάιρο διαφημίζει την νέα του «στρατηγική για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Αίγυπτοςανθρώπινα δικαιώματαερευνητέςΑμπντέλ Φάταχ αλ Σίσιειδήσεις τώρααποφυλάκιση