Κόσμος|23.07.2023 09:26

Ευρωεκλογές: Η καπετάνισσα Καρόλα Ρακέτε, που σώζει χιλιάδες ζωές στη Μεσόγειο, επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του Die Linke

Newsroom

Η Καρόλα Ρακέτε, που έγινε γνωστή ως η καπετάνισσα του σκάφους έρευνας και διάσωσης της ΜΚΟ Sea Watch, που σώζει χιλιάδες ζωές προσφύγων στη Μεσόγειο, θα είναι η μία εκ των δύο επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Die Linke, στις επερχόμενες Ευρωεκλογές.

Η 35χρονη ακτιβίστρια έγινε γνωστή το 2019 όταν, κατά τη διάρκεια αποστολής διάσωσης, μετέφερε τους διασωθέντες στη Λαμπεντούζα, παρά την απαγόρευση των ιταλικών αρχών. Το περιστατικό ευρέως γνωστό μετά τη σύλληψη και τη μετέπειτα αθώωσή της, αλλά και τη δημόσια αντιπαράθεσή της με τον ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος τότε εκτελούσε χρέη υπουργού εσωτερικών της Ιταλίας.

Η ίδια η Ρακέτε, τη Δευτέρα (17/07), όταν και ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά της, ανέφερε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο: «Μόνο αν δημιουργήσουμε ένα κοινωνικά δίκαιο περιβάλλον θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την τρέχουσα κλιματική κρίση – αυτή είναι μία ιδέα που έχουμε από κοινού με το κόμμα της Αριστεράς». Η ίδια σημείωσε ότι, επανειλημμένα, έχει αναρωτηθεί, πώς θα μπορούσε η δουλειά της να έχει το μεγαλύτερο δυνατό αντίκτυπο στην ενδυνάμωση του κοινωνικού – οικολογικού κινήματος και ότι κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένας θεσμός όπου αποφασίζεται το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων εντός και εκτός Ευρώπης.

 Κίνηση - ματ της γερμανικής Αριστεράς

Η υποψηφιότητα της Ρακέτε είναι κίνηση -ματ από μέρους της Αριστεράς που, και στη Γερμανία, έχει στιγματιστεί από την εσωστρέφεια που προκαλούν οι εσωκομματικές διαμάχες σχετικά με την κατεύθυνση και την ταυτότητα των Die Linke. Όπως διαφαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, η γερμανική Αριστερά σήμερα, συγκεντρώνει ποσοστά κάτω του εκλογικού ορίου του 5%. «Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι η Αριστερά είναι ανοιχτή σε ανθρώπου που εμπλέκονται στα κοινά, σε ακτιβιστές κοινωνικών κινημάτων, στην κοινωνία των πολιτών. Να δείξουμε ότι, η Αριστερά είναι μέρος ενός πόλου ελπίδας, μεγαλύτερου από το κόμμα των Die Linke», δήλωσε η επικεφαλής του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς, Γιανίνε Βίσλερ.

Η Ρακέτε, από την πλευρά της, σημείωσε ότι δε θα ενταχθεί επίσημα στο κόμμα, καθώς θέλει το γραφείο της να έχει τις ρίζες του στα κινήματα των πολιτών με τα οποία συνδέεται. Επίσης, τόνισε ότι περίμενε περισσότερα από το Die Linke, το οποίο «έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας του λόγω της εσωστρέφειας». Η ακτιβίστρια καπετάνισσα θα είναι υποψήφια στη δεύτερη θέση της λίστας του ψηφοδελτίου, μαζί με τον Μάρτιν Σίρντεγουαν, νυν ευρωβουλευτή του κόμματος.

Στις πρώτες, εκλόγιμες θέσεις του ευρωψηφοδελτίου των Die Linke βρέθηκαν και οι Οζλέμ Ντεμιρέλ, ευρωβουλευτής της Αριστεράς και Γκέρχαρντ Τραμπέρτ, γιατρός, κοινωνικός ακτιβιστής και υποψήφιος του Die Linke για τη γερμανική προεδρία το 2022. Η σύνθεση του ερωψηφοδελτίου μένει ακόμα να εγκριθεί από το συνέδριο του κόμματος αργότερα φέτος. Σήμερα, το Die Linke, έχει πέντε εκλεγμένους ευρωβουλευτές.

Die Linkeειδήσεις τώραΕυρωεκλογέςκαπετάνιοςΓερμανίααριστεράΚάρολα Ράκετεμεταναστευτικό