Κόσμος|21.07.2023 23:45

Σοκαριστικό ρεκόρ στη Βραζιλία: Οκτώ βιασμοί κάθε ώρα

Newsroom

Οκτώ βιασμοί την ώρα καταγράφονταν στη Βραζιλία κατά μέσο όρο το 2022, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για τη χώρα.

Η πλειονότητα των θυμάτων έως 13 ετών

Από τις σεξουαλικές κακοποιήσεις το 61,4% είχε θύματα παιδιά κάτω των 14 ετών, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα από μη κυβερνητική οργάνωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν από επίσημα έγγραφα, κυρίως αστυνομικές εκθέσεις.

Συγκεκριμένα, το «βραζιλιάνικο φόρουμ για τη δημόσια ασφάλεια» καταμέτρησε 74.930 βιασμούς την περασμένη χρονιά, αριθμό αυξημένο κατά 8,2% σε σύγκριση με το 2021. Στο 10,4% των περιπτώσεων, τα θύματα ήταν παιδιά κάτω των 4 ετών.

Παράλληλα, το 68,3% των βιασμών διαπράχθηκαν μέσα στο σπίτι των θυμάτων. Η μεγάλη πλειονότητα των θυμάτων έως 13 ετών βιάστηκε είτε από πρόσωπα που γνώριζε (το 86,1%) ή από μέλη της οικογένειας (64,4%). Στις περιπτώσεις που τα θύματα ήταν 14 ετών και άνω, σχεδόν το ένα τέταρτο (το 24,3%) των βιασμών διαπράχθηκε από τον σύντροφο ή πρόσωπο με το οποίο βρίσκονταν σε σχέση.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, «τα σχολεία είχαν κλείσει για καιρό και τα θύματα ήταν κλεισμένα στα σπίτια τους μαζί με τους θύτες. Όταν άνοιξαν ξανά τα σχολεία, ο αριθμός των καταγγελιών αυξήθηκε», τόνισε η Ζουλιάνα Μαρτίνς, συντονίστρια του φόρουμ. «Μεγάλος αριθμός των βιασμών δεν καταγγέλλεται, κατά συνέπεια είναι πολύ πιθανό η κατάσταση να είναι ακόμη χειρότερη από ό,τι δείχνουν τα δεδομένα», πρόσθεσε.

Αύξηση και στις γυναικοκτονίες

Επιπλέον στην έκθεση της ΜΚΟ αναφέρεται ότι καταγράφτηκαν 1.437 γυναικοκτονίες(αύξηση 6,1% σε σχέση με την περασμένη χρονιά) και 245.713 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας (αύξηση 2,9%). Ο συνολικός αριθμός των ανθρωποκτονιών πάντως μειώθηκε ελαφρά (–2,4%), με το σύνολό τους να φθάνει τις 47.508.

Βραζιλίασεξουαλική κακοποίησηρεκόρβιασμόςειδήσεις τώρα