Κόσμος|24.07.2023 00:25

Εκλογές Ισπανία: Πύρρειος νίκη του Λαϊκού Κόμματος χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία- Γιατί οι Σοσιαλιστές του Σάντσεθ είναι σε ευνοϊκότερη θέση

Newsroom

Με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, το PP κέρδισε τις εκλογές συγκεντρώνοντας 136 έδρες, ωστόσο διέψευσε τα προγνωστικά που ήθελαν το Λαϊκο Κόμμα να επικρατεί άνετα στις εκλογές της Ισπανίας: Το αποτέλεσμα παραπέμπει σε εβδομάδες -αν όχι μήνες- διαπραγμάτευσης, καθώς τα κόμματα προσπαθούν να συνάψουν συμφωνίες με στόχο να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση της Ισπανίας.

Ανέτρεψαν τα προγνωστικά οι Σοσιαλιστές

Οι Σοσιαλιστές τα πήγαν καλύτερα από ό,τι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, κερδίζοντας 122 έδρες. Πρόκειται για ένα μικρό κέρδος σε σχέση με τις 120 έδρες που κέρδισαν στις εκλογές του Νοεμβρίου 2019. Το νέο αριστερό κίνημα Sumar της Γιολάντα κέρδισε 31 έδρες

Το ακροδεξιό κόμμα Vox υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες της βραδιάς, με τον αριθμό των εδρών του να πέφτει από 52 στο κοινοβούλιο της χώρας σε 33. Ενώ οι δημοσκοπήσεις είχαν δείξει ότι ο αριθμός των εδρών του Vox θα μειωνόταν, έδειχναν επίσης ότι θα αναδεικνυόταν σε ρυθμιστή μετά τις εκλογές.

Ένας συνασπισμός PP-Vox θα είχε 169 έδρες- που σημαίνει ότι θα έπρεπε να εξασφαλίσει μια χούφτα ψήφους από άλλα κόμματα προκειμένου να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 350 εδρών. Πρόκειται για μια δύσκολη αποστολή, δεδομένου ότι τα περισσότερα περιφερειακά κόμματα έχουν εκφράσει δισταγμό για την επίτευξη συμφωνιών που θα μπορούσαν να διευκολύνουν την πορεία του Vox προς την εξουσία.

Ομως ο Πέδρο Σάντσεθ βρίσκεται εν δυνάμει σε ευνοϊκότερη θέση από τον αντίπαλό του και μπορεί να ελπίζει ότι θα παραμείνει στην εξουσία εξασφαλίζοντας την υποστήριξη μικρών βασκικών και καταλανικών κομμάτων.

Εάν δεν επιτευχθεί βιώσιμη πλειοψηφία, νέες εκλογές είναι πιθανόν να προκηρυχθούν σε μία χώρα που γνώρισε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2015 μέχρι το 2019.

Πέδρο Σάντσεθεκλογέςειδήσεις τώραλαϊκό κόμμαΙσπανία