Κόσμος|24.07.2023 17:31

Φωτιά στη Ρόδο: «Ζωντανός εφιάλτης» - Ανατριχιαστικές οι μαρτυρίες των τουριστών για τα όσα έζησαν - Βασικό θέμα η πύρινη λαίλαπα στο νησί

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News

Εκτενής είναι η κάλυψη από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης της καταστροφικής φωτιάς που καίει για 7η συνεχόμενη ημέρα τη Ρόδο. Τα ξένα ΜΜΕ επικεντρώνονται στον εφιάλτη που ζουν κάτοικοι και επισκέπτες, αλλά και στην τεράστια προσπάθεια εκκένωσης του νησιού από τους χιλιάδες τουρίστες. Μάλιστα, φιλοξενούν συγκλονιστικές μαρτυρίες από ανθρώπους που έζησαν τον πύρινο εφιάλτη και δηλώνουν «τρομοκρατημένοι και κουρασμένοι».

«Ζωντανός εφιάλτης» - 10.000 Βρετανοί εγκλωβισμένοι 

Ο Guardian, περιέγραψε την εμπειρία χιλιάδων Βρετανών τουριστών από το νησί της Ρόδου, οι οποίοι δήλωσαν πως "βίωσαν έναν ζωντανό εφιάλτη" ενώ με σημερινό της άρθρο έκανε γνωστό πως έως και 10.000 Βρετανοί τουρίστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο νησί.

Η Independent από την μεριά της καλύπτει με live blog τις εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα της χώρας μας.

Η Daily Mail σε ανάρτησή της στο Twitter να δείχνει με εικόνες πως ήταν το νησί πριν και μετά την πυρκαγιά που έχει κάψει τεράστιες δασικές εκτάσεις και ξενοδοχεία.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μεταδίδει εικόνες από το αεροδρόμιο της Ρόδου όπου χιλιάδες τουρίστες περιμένουν την πτήση της επιστροφής στην πατρίδα τους.Να σημειωθεί ότι λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα της Δευτέρας έφθασε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και το τελευταίο αεροπλάνο που μετέφερε τουρίστες από τη Ρόδο.

«Αβοήθητοι»

Στα ρεπορτάζ των ξένων ΜΜΕ, φιλοξενούνται μαρτυρίες από τουρίστες που έζησαν τον εφιάλτη των πυρκαγιών στη Ρόδο. Οι περισσότεροι ένιωσαν «αβοήθητοι» και «χωρίς καθοδήγηση».

Η Amy Leyden, μια Βρετανίδα τουρίστρια στη Ρόδο, που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το ξενοδοχείο της δήλωσε στο Sky News ήταν μία "πολύ τρομακτική εμπειρία". "Έχουμε μαζί μας και την 11χρονη κόρη μας και περπατούσαμε στο δρόμο στις 2 τα ξημερώματα και η φωτιά μας πρόλαβε".

Ο Cedric Guisset, ένας Βέλγος τουρίστας, έφυγε το Σάββατο (22/7) από το ξενοδοχείο όπου διέμενε, χωρίς να ξέρει πού να πάει.

«Είπαμε στο ξενοδοχείο για τα μηνύματα που λάβαμε στα τηλέφωνά μας να εκκενώσουμε την περιοχή, αλλά δεν το γνώριζαν καν", δήλωσε στον δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό RTBF. «Πραγματικά πήραμε μόνο τις ταυτότητές μας, νερό και κάτι για να καλύψουμε το πρόσωπο και το κεφάλι μας», ανέφερε.

Η 46χρονη Nicola McCullen από το Kilmarnock, κοιμήθηκε στο δρόμο, αφού έφτασε αργά το βράδυ του Σαββάτου (22/7) στο νησί, με πτήση της TUI από τη Γλασκώβη, και ενώ η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτα. Είπε στο BBC ότι τώρα έχει μεταφερθεί σε "κέντρο εκκένωσης", αλλά αισθάνεται σαν να την έχουν "πετάξει" ενώ χαρακτήρισε "κακές" τις εγκαταστάσεις που φιλοξενείται μαζί με τον σύζυγό της.

«Ο κόσμος είναι πολύ στεναχωρημένος με την κατάσταση που επικρατεί στο ξενοδοχείο. Δεν μπορώ να πώ κάτι για τους ντόπιους. Τους ευχαριστώ. Έχουν αρκετά να αντιμετωπίσουν. Πρόκειται για μια μεγάλη τραγωδία και μας φρόντισαν πολύ καλά. Μας έδωσαν νερό, και ήρθαν με φρούτα και φαγητό. Αλλά δεν είχαμε κανονικό γεύμα».

«Είχα την αίσθηση ότι ήμουν μόνος μου»

Ένας Γερμανός τουρίστας δήλωσε στην εφημερίδα Bild ότι "σώθηκαν από τη φωτιά την τελευταία στιγμή" αφού επέστρεψαν από την παραλία το Σάββατο (22/7), σε ένα ξενοδοχείο εγκαταλελειμμένο.

"Είδαμε κάρβουνα να πετούν γύρω από τα κεφάλια μας και καμία βοήθεια δεν ήταν στον ορίζοντα", δήλωσε ο 23χρονος Paul από το Bielefeld. "Είχα την αίσθηση ότι ήμουν μόνος μου. Είχε τόση ζέστη και ο καπνός ήταν ήδη τόσο πυκνός που δεν θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε άλλα δέκα λεπτά".

Ο Βρετανός παραθεριστής, Chris Freestone, δήλωσε ότι ο ταξιδιωτικός του πράκτορας δεν είχε βάλει αρκετά πούλμαν για τα 800 άτομα του ξενοδοχείου στο οποίο διέμενε και οι επισκέπτες στάλθηκαν αρκετές φορές στην παραλία για να περιμένουν τα πλοία που δεν έφταναν.

"Ο καπνός ερχόταν. Έτσι ξεκινήσαμε όλοι με τα πόδια. Χθες περπάτησα 12 μίλια με αυτή τη ζέστη. Μου πήρε τέσσερις ώρες", δήλωσε ο Freestone από το αθλητικό κέντρο, όπου τελικά μεταφέρθηκαν.

Ρόδοςειδήσεις τώραδιεθνή ΜΜΕφωτιάφωτιά τώρα