Κόσμος|24.07.2023 22:51

Η στιγμή που καταρρέει κρατήρας στο ηφαίστειο της Ισλανδίας: Καθηλωτικό βίντεο

Newsroom

Καθηλώνουν πλάνα που δείχνουν τον κρατήρα νεότερου ηφαιστείου στο σημείο του γνωστού ηφαίστειου Fagradalsfjall της Ισλανδίας να καταρρέει και να εκτοξεύει «πιτσιλιές» λάβας. Το ηφαίστειο σχηματίστηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες όταν μια υπόγεια έκρηξη άνοιξε σχισμή στη χερσόνησο Ρέικιανες, νοτιοδυτικά της ισλανδικής πρωτεύουσας Ρέικιαβικ.

Είχε προηγηθεί ένα «σεισμικό σμήνος» 7.000 σεισμών στην περιοχή ενώ τεκτονική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε για περίπου μία εβδομάδα μετά την έκρηξη. Πριν από τρεις ημέρες, ωστόσο, ενισχύθηκε με «μια σημαντική αλλαγή στη δραστηριότητα των αεραγωγών κατά τη διάρκεια της νύχτας», σύμφωνα με ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας.

Ο κρατήρας γέμισε μέχρι το χείλος με λάβα, η οποία άρχισε να «πετιέται» πέρα από τα άκρες του κρατήρα, με αποτέλεσμα ένα τμήμα του να καταρρεύσει. Η τελευταία έκρηξη χαρακτηρίζεται ως έκρηξη σχισμής, η οποία συνήθως δεν οδηγεί σε μεγάλες εκρήξεις ή σε σημαντική ποσότητα τέφρας στη στρατόσφαιρα, δήλωσε η ισλανδική κυβέρνηση.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η θερμοκρασία της λάβας που διαρρέει από τον κρατήρα ήταν περίπου 2.192°F (1.200°C).

Ο Ingibjorg Jonsdottir, αναπληρωτής καθηγητής γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, είπε ότι υπήρξε κάποια «ανησυχία» επειδή δύο άνθρωποι βρίσκονταν στην περιοχή λίγο πριν την κατάρρευση του κρατήρα. Όπως πρόσθεσε, «φυσικά δεν θα έπρεπε να ήταν εκεί αφού η περιοχή τόσο κοντά στον κρατήρα είναι κλειστή και εξαιρετικά επικίνδυνη».

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο δεν υπάρχει ευρύτερος κίνδυνος για το κοινό επειδή η άμεση γειτνίαση είναι ακατοίκητη.

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν τώρα να παρακολουθούν τη συμπεριφορά του ηφαιστείου λόγω φόβων για περαιτέρω ροές λάβας.

ηφαίστειοΙσλανδίαειδήσεις τώρακρατήραςέκρηξη