Κόσμος|25.07.2023 22:15

Ψάρι με 180 φορές μεγαλύτερη ραδιενέργεια βρέθηκε στην Ιαπωνία - Ζούσε στα νερά της Φουκουσίμα

Newsroom

Ένα ψάρι, που ζούσε κοντά στις αποχετεύσεις του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας Φουκουσίμα διαπιστώθηκε ότι περιείχε 180 φορές υψηλότερα επίπεδα ραδιενέργειας από το επιτρεπόμενο στην Ιαπωνία.

Το μαύρο πετρόψαρο, που αλιεύτηκε στις 18 Μαΐου, διαπιστώθηκε ότι είχε 18.000 μπεκερέλ ανά κιλό καισίου σε σύγκριση το μέγιστο νόμιμο επίπεδο των 100 μπεκερέλ ανά κιλό.

Το σχέδιο της Ιαπωνίας να απελευθερώσει 1,3 εκατ. τόνους επεξεργασμένου νερού από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα, έχει προκαλέσει ανησυχία στην περιοχή, παρά την έγκριση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ.

Το Χονγκ Κονγκ απείλησε να απαγορεύσει τις εισαγωγές τροφίμων από 10 ιαπωνικούς νομούς, ενώ η Κίνα άρχισε αυτή την εβδομάδα καθολικούς ελέγχους ραδιενέργειας στα εισαγόμενα από την Ιαπωνία θαλασσινά. 

Από τον Μαΐο 2022 μέχρι και τον Μαΐο 2023  έχουν εντοπιστεί 44 ψάρια με επίπεδα καισίου άνω των 100 μπεκερέλ ανά κιλό στο λιμάνι του σταθμού της Φουκουσίμα. Η Tepco επιβεβαίωσε ότι το 90% αυτών να έχουν αλιευθεί στον εσωτερικό κυματοθραύστη ή κοντά σε αυτόν.

ειδήσεις τώραραδιενέργειαΙαπωνίαΦουκουσίμαΚίναψάρι