Κόσμος|24.07.2023 21:49

Φωτιά τώρα – Μήνυμα Ερντογάν: «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί να βοηθήσουμε την Ελλάδα»

Μαρία Ζαχαράκη

«Η Τουρκική Δημοκρατία είναι έτοιμη να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα στην καταπολέμηση των πυρκαγιών», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταφέροντας τις καλύτερες ευχές στον ελληνικό λαό, ιδιαίτερα στους κατοίκους της Ρόδου.

«Ενώ ανταποκριθήκαμε γρήγορα στις πυρκαγιές στη χώρα, σπεύσαμε να βοηθήσουμε και άλλες χώρες που είχαν ανάγκη. Στείλαμε 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο στη γειτονική μας Ελλάδα, η οποία παλεύει με μια μεγάλη φωτιά. Ευχόμαστε  περαστικά  στους Έλληνες γείτονές μας, ιδιαίτερα στους κατοίκους της Ρόδου».

«Δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν με καμία χώρα»

Αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους μνημόνευσε και την συνάντηση ε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Πραγματοποιήσαμε διμερείς συναντήσεις με 13 ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ κ. Μπάιντεν, του Γάλλου προέδρου κ. Μακρόν και του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη. Σε αυτές τις συναντήσεις διαπιστώσαμε για ακόμη μια φορά ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, τα οποία δεν μπορούν να επιλυθούν με καμία χώρα, ιδίως με τους γείτονές μας και πιστεύουμε ότι θα επιλυθούν. Πιστεύουμε ότι οι παρεξηγήσεις θα εξαλειφθούν εάν ανοίξει ο χώρος για διάλογο και τη διπλωματία. Το έχουμε πετύχει αυτό πολλές φορές τα τελευταία 21 χρόνια και τίποτα δεν μας εμποδίζει να το πετύχουμε και σήμερα. Είμαστε αισιόδοξοι από τις συναντήσεις μας με τους Ευρωπαίους φίλους μας».

«Θα βάλουμε το χέρι μας και στη φωτιά για μία λύση στην Κύπρο»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτίμησε και την επίσκεψή του στην Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι δεν θα αποφύγει να βάλει ακόμη και το χέρι του στη φωτιά για να βρεθεί μία λύση που να βασίζεται στις πραγματικότητες στο νησί.

«Μετά το Άμπου Ντάμπι πήγαμε στην Λευκωσία όπου μοιραστήκαμε με τους Τουρκοκύπριους αδερφούς μας τη χαρά της γιορτής της Ειρηνευτικής Επιχείρησης της 20ης Ιουλίου. Στην 49η επέτειο της Ειρηνευτικής Επιχείρησης πραγματοποιήσαμε το άνοιγμα του αεροδρομίου του Ερτζάν (σ.σ. Τύμπου) με το νέο τερματικό σταθμό και τη νέα πίστα του. Εύχομαι για ακόμη μια φορά να είναι ευοίωνο για τον Τούρκο-Κυπριακό λαό το αεροδρόμιο του Ερτζάν (σ.σ. Τύμπου) με χωρητικότητα φιλοξενίας 10 εκατομμυρίων επιβατών. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να υπενθυμίσω ένα γεγονός. Εμείς δεν αποφύγαμε ποτέ την λύση με βάση τις πραγματικότητες στο νησί. Ούτε τώρα θα την αποφύγουμε. Δεν φοβόμαστε να βάλουμε το χέρι μας στη φωτιά προκειμένου, να βρεθεί μια μόνιμη και δίκαιη ειρήνη. Την αποφασιστικότητα μας σχετικά σε αυτό το θέμα τη δείξαμε σε όλες της διαδικασίες από το σχέδιο Ανάν μέχρι τώρα. Και αν χρειαστεί θα την ξανά-δείξουμε. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι αυτοί που βρίσκονται απέναντι μας αντί να επιμένουν σε επιβολές, να αποδεχτούν την πραγματικότητα στο πεδίο. Για μια ακόμη φορά μνημονεύω με σεβασμό και εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου προς τους μάρτυρες της Ειρηνευτικής Επιχείρησης στην 49η επέτειο. Θα ήθελα να τονίσω ότι η υποστήριξη μας προς την ΤΔΒΚ θα συνεχιστεί και η συνεισφορές μας θα συνεχιστούν να αυξάνονται σε κάθε τομέα, από τη γεωργία, την ενέργεια, το νερό, την ηλεκτρική ενέργεια και από τις μεταφορές μέχρι τον τομέα της υγείας».

«Η Αγία Σοφία αποτελεί από τα σημαντικά σύμβολα του αγώνα μας»

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην επέτειο της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, πριν από 3 χρόνια. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επαναλειτουργία του τζαμιού της Αγίας Σοφίας, το οποίο συμπληρώνει σήμερα 3 χρόνια, αποτελεί ένα από τα σημαντικά σύμβολα του αγώνα μας να κάνουμε τα εδάφη της Ανατολής πατρίδα. Δοξάζω τον Θεό για άλλη μια φορά που μας έκανε αυτή την τιμή».

φωτιάφωτιά τώραΡόδοςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώρα