Κόσμος|26.07.2023 21:10

SOS από τη NASA: Έχασε την επικοινωνία με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και ζήτησε τη βοήθεια των Ρώσων

Newsroom

Για πρώτη φορά αναγκάστηκε να βασιστεί σε εφεδρικά συστήματα ελέγχου η NASA όταν, διακοπή ρεύματος στο κτίριό της στο Χιούστον, διέκοψε την επικοινωνία της με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η διακοπή, που σημειώθηκε την Τρίτη (25/07) υπήρξε αποτέλεσμα εργασιών αναβάθμισης που γίνονταν στο κτίριο. Κατά τη διάρκειά της χάθηκαν τα συστήματα εντολών, τηλεμετρίας και φωνητικής επικοινωνίας με τον σταθμό που βρίσκεται σε τροχιά.

Εντός 20 λεπτών από τη διακοπή, το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού ενημερώθηκε για το πρόβλημα μέσω των ρωσικών συστημάτων επικοινωνίας. Όπως σημείωσε ο Joel Montalbano, επικεφαλής των προγραμμάτων του διαστημικού σταθμού, η ακεραιότητα του οχήματος και του πληρώματος δεν τέθηκε ποτέ σε κίνδυνο και τα εφεδρικά συστήματα ανέλαβαν και αποκατέστησαν τις επικοινωνίες μέσα σε 1,5 ώρα.

SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα

Αυτή ήταν, μεν η πρώτη φορά που η NASA αναγκάστηκε να ενεργοποιήσει τα εφεδρικά συστήματα, ωστόσο δεν ήταν η πρώτη φορά που συνεργάζονται, οι διαστημικές υπηρεσίες ΗΠΑ και Ρωσίας παρότι, στις επίγειες σχέσεις των δύο χωρών, επικρατεί ένταση. Τον περασμένο Φεβρουάριο, μάλιστα, η Μόσχα εκτόξευσε ένα σκάφος διάσωσης στο διαστημικό σταθμό για να σώσει έναν Αμερικανό και δύο Ρώσους αστροναύτες, αφού η κάψουλά τους χτυπήθηκε από μετεωρίτη.

ειδήσεις τώραΡωσίαNASAΔιεθνής Διαστημικός ΣταθμόςΗΠΑ