Κόσμος|28.07.2023 10:31

Σαμπάχ: Μετά τις ΗΠΑ, και η Γαλλία εγκαθίσταται στην Αλεξανδρούπολη - Τι αναφέρει ο τουρκικός Τύπος για τα ΜΟΕ

Μαρία Ζαχαράκη

Η τουρκική φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ» αναφέρει σήμερα ότι μετά τον αμερικανικό στρατό, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στην Ελλάδα θα ανοίξει για χρήση και για το γαλλικό στρατό.

Επικαλούμενη το ρεπορτάζ στον ελληνικό Τύπο, η εφημερίδα Σαμπάχ υποστηρίζει ότι ο διευθυντής του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ πραγματοποίησε συνάντηση στην Αλεξανδρούπολη με τους αξιωματικούς του Κέντρου Στρατηγικών Μεταφορών και Υποστήριξης Εφοδιασμού των γαλλικών χερσαίων δυνάμεων. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι στη συνάντηση συζητήθηκε ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα αρχίσει να χρησιμοποιείται από το γαλλικό στρατό 8 μήνες μετά την πρώτη αναγνωριστική επαφή.

Η ελληνική Βουλή ενέκρινε στις 8 Οκτωβρίου 2021 τη Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για συνεργασία στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας που είχε υπογραφεί με τη Γαλλία στις 28 Σεπτεμβρίου 2021. Το δεύτερο άρθρο της συμφωνίας, το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις, προβλέπει ότι εάν ένα από τα μέρη δεχθεί ένοπλη επίθεση στην κυρίαρχη επικράτειά του, το άλλο μέρος οφείλει να παράσχει βοήθεια.

TRT: Επαφές για ΜΟΕ

Την ίδια ώρα, το τουρκικό κρατικό κανάλι TRT σε ρεπορτάζ του για την πορεία των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αναφέρει ότι οι συζητήσεις για το χρονοδιάγραμμα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πηγές του TRT στο ερώτημα για το αν η Ελλάδα τηρεί το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας το 1988, το οποίο προβλέπει ότι δεν θα γίνονται στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου και κατά τις εθνικές και θρησκευτικές εορτές, επισημαίνουν ότι δεν προέκυψε οποιαδήποτε αρνητική κατάσταση και ότι και οι δύο χώρες καταβάλλουν προσπάθειες για τη συνέχιση της θετικής ατζέντας.

Αλεξανδρούποληειδήσεις τώραΜΟΕΤουρκία