Κόσμος|28.07.2023 21:28

Ανέλπιστα δώρα σε ορισμένα κράτη-μέλη την τελευταία ημέρα εργασιών της ΕΕ - Οι... εκπλήξεις των Βρυξελλών

Μανώλης Μαυρομμάτης

Δώρα ανέλπιστα σε ορισμένα κράτη - μέλη την τελευταία ημέρα εργασιών των θεσμών της ευρωπαϊκής ένωσης με ενίσχυση εδρών στις προσεχείς ευρωεκλογές του 2024. Σε έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών των 27 εκπροσώπων χωρών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, αποφασίστηκε η αύξηση κατά 15 έδρες του αριθμού που εκπροσωπούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πιο συγκεκριμένα από τον σημερινό αριθμό των 755 εδρών από τον έως τώρα που αποφασίστηκε μετά το Brexit, παρέμειναν επιπλέον 50 έδρες, προκειμένου να διατεθούν στις υπό ένταξη χώρες.

Με το τέλος όμως της παρούσας θητείας τον προσεχή Ιούνιο, δεν είχαμε ένταξη άλλου κράτους. Έτσι, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές Συνθήκες, παρέχεται το δικαίωμα στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Κομισιόν και το Συμβούλιο των ηγετών, να διαφοροποιήσουν τον πίνακα με τον αριθμό ευρωβουλευτών μεταξύ των 27 κρατών μελών.

Αυτό ήδη πραγματοποιήθηκε πριν από ένα μήνα. Με την Ελλάδα να παραμένει στους 21 ευρωβουλευτές και την προσεχή πενταετία.

Σημειώνουμε ότι ο πίνακας καταρτίζεται με βάση τους πληθυσμούς των 27 χώρων. Ο ελάχιστος συνολικός αριθμούς δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 750+1 έδρες. Ανώτερος αριθμός ευρωβουλευτών οι 96 έδρες τις οποίες κατέχει μόνιμα η Γερμανία.

Για την χώρα μας, δυστυχώς, η υπογεννητικότητα, την υποχρεώνει να βρίσκεται μακρυά από τις διεκδικήσεις. Όμως, στην προκειμένη περίπτωση του αποκλειστικού μας ρεπορτάζ, οι Βρυξέλλες κρύβουν πάντα εκπλήξεις.

Οι θεσμοί αποφάσισαν να συγκαλέσουν εκτάκτως σύσκεψη των εκπροσώπων διπλωματών των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Θέμα, η αλλαγή του πίνακα των βουλευτών για ορισμένα κράτη στα οποία δεν περιλαμβάνεται η χώρα μας, ενισχύοντας έτσι κράτη τα οποία θα απολαμβάνουν και τα αντίστοιχα προνόμια.

Στους 27 εκπροσώπους ανακοινώθηκε η αύξηση κατά 15 έδρες και αντί των 705 βουλευτών το ευρωκοινοβούλιο θα περιλαμβάνει 720.

Οι 15 έδρες δόθηκαν πιο συγκεκριμένα:

Δύο στην Ισπανία που φθάνει τις 61 δύο στην Ολλανδία που φθάνει τις 31.

Από μια έδρα δίδονται στην Αυστρία, τη Δανία, την Δανία, την Φινλανδία, την Ιρλανδία, την Εσθονία και Λετονία.

Στο σημείο αυτό, οι Πρέσβεις, ξαναμέτρησαν τις έδρες που είχαν κατανεμηθεί διαπιστώνοντας παράλειψη τεσσάρων εδρών.

Δύο έδρες δόθηκαν στη Γαλλία η οποία θα φθάσει τις 81 έδρες και από μια έδρα στο Βέλγιο 22 από 21 όπως η Ελλάδα και Πολωνία που θα φθάσει τους 53 ευρωβουλευτές.

Το σκεπτικό απονομής δώρου βουλευτικών εδρών το γνωρίζουν μόνο οι παρόντες. Και ψηφίζοντας μέλη εκπρόσωποι των 27.

Φανταζόμαστε ότι θα έχει ενημερωθεί ο υπουργός ΥΠΕΞ κ. Γεραπετρίτης ο οποίος είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Προσωπικά, το θεωρούμε επιβεβλημένο οι λεπτομέρειες της συνολικής απόφασης της διάσκεψης των Βρυξελλών να βρίσκονται στον φάκελλο του πρωθυπουργού, δεδομένου ότι σε έξι εβδομάδες το σκεπτικό θα έλθει προς ψήφιση στην ολομέλεια του Στρασβούργου και ακολούθως προς επικύρωση στο Συμβούλιο αρχηγών των 27 κρατών μελών τον Οκτώβριο.