Κόσμος|02.08.2023 22:15

Μεγαλώνουν οι τουαλέτες στα μικρότερα αεροπλάνα - Ο νέος νόμος των ΗΠΑ που αλλάζει τα ταξίδια για άτομα με αναπηρία

Newsroom

Το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ (DOT) εξέδωσε την Τετάρτη επίσημο κανονισμό βάσει του οποίοι οι τουαλέτες των αεροπλάνων θα καταστούν πιο προσβάσιμες στους ταξιδιώτες με αναπηρία.

Ο νέος κανονισμός θα επιβάλλει οι νέες τουαλέτες σε αεροσκάφη ενός διαδρόμου με τουλάχιστον 125 θέσεις να διαθέτουν μεγαλύτερες, προσβάσιμες σε αναπηρικό αμαξίδιο τουαλέτες με χαρακτηριστικά προσβασιμότητας, όπως μπάρες χειρισμού. 

«Είμαστε υπερήφανοι που ανακοινώνουμε αυτόν τον κανόνα που θα κάνει τις τουαλέτες των αεροπλάνων μεγαλύτερες και πιο προσβάσιμες, διασφαλίζοντας ότι οι ταξιδιώτες σε αναπηρικά καροτσάκια θα έχουν την ίδια πρόσβαση με το υπόλοιπο επιβατικό κοινό», ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ Πιτ Μπούτιτζετζ σε δήλωσή του την Τετάρτη.

Οι προσβάσιμες τουαλέτες παρέχονται στα αεροσκάφη δύο διαδρόμων εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με τους New York Times. Αλλά δεν υπήρχε καμία απαίτηση για την παροχή προσβάσιμων τουαλετών στα αεροπλάνα ενός διαδρόμου, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως για μεγαλύτερες πτήσεις.

Οι περισσότερες τουαλέτες αεροσκαφών ενός διαδρόμου είναι πολύ μικρές για να χωρέσουν αναπηρικά αμαξίδια ή συνοδούς και δεν διαθέτουν τα χαρακτηριστικά προσβασιμότητας που απαιτούνται για την υποστήριξη επιβατών με σωματικές, οπτικές και άλλες αναπηρίες, ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών στον οριστικό κανονισμό, προσθέτοντας ότι οι αεροπορικές εταιρείες τείνουν να αποφεύγουν τις προσβάσιμες τουαλέτες ώστε να έχουν περισσότερα καθίσματα.

Ως αποτέλεσμα αυτού του εμποδίου, πολλά άτομα με αναπηρία επιλέγουν να μην πετούν εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από ομάδες ατόμων με αναπηρία.

αεροπλάναειδήσεις τώρααεροπλάνοΗΠΑαναπηρίαπτήσεις