Κόσμος|31.07.2023 16:50

Ρυμουλκήθηκε σε νέα θέση το φλεγόμενο φορτηγό πλοίο με τα χιλιάδες ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Newsroom

Σε νέα προσωρινή θέση ρυμουλκήθηκε το φλεγόμενο φορτηγό στα ανοικτά της Ολλανδίας το οποίο μεταφέρει εκατοντάδες ηλεκτρικά αυτοκίνητα, την ώρα που οι αρχές προσπαθούν να αποφύγουν μια οικολογική καταστροφή.

Η διαφυγή καπνού παρέμεινε «ελάχιστη», διευκρίνισε το ολλανδικό ινστιτούτο διαχείρισης των υδάτων (Rijkswaterstaat), πέντε και πλέον ημέρες αφότου ξέσπασε η πυρκαγιά. «Δύο ρυμουλκά ξεκίνησαν το ταξίδι των 66 χιλιομέτρων χθες το απόγευμα και έφθασαν σε μια προσωρινή θέση γύρω στις 11:30 (12:30 ώρα Ελλάδας)», εξήγησε σε μια ανακοίνωση η κυβερνητική υπηρεσία.

Το φορτηγό βρίσκεται πλέον 16 χιλιόμετρα βόρεια των νησιών Σιέρμονικογκ και Άμελαντ. Τα συγκεκριμένα ολλανδικά νησιά βρίσκονται στα όρια ανάμεσα στη Θάλασσα του Βάντεν –μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, με μεγάλη βιοποικιλότητα, πάνω από 10.000 θαλάσσια και χερσαία είδη– και τη Βόρεια Θάλασσα.

Η νέα τοποθεσία ανταποκρίνεται καλύτερα «στα διάφορα σενάρια και στις μετεωρολογικές συνθήκες που αναμένονται», σύμφωνα με τις αρχές. Το πλοίο αναμένεται να ρίξει άγκυρα, και εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί επιθεώρηση.

Σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση NOS, η τοποθεσία αυτή επελέγη επίσης επειδή είναι πιο απομακρυσμένη από τη θαλάσσια κυκλοφορία σε σχέση με την προηγούμενη θέση του πλοίου, 18 χιλιόμετρα βόρεια του νησιού Τερσκέλινγκ.

«Η ρυμούλκηση του πλοίου εκτυλίχθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα», ανέφερε το Rijkswaterstaat, προσθέτοντας πως ένα ευνοϊκό ρεύμα επέτρεψε στο πλοίο να πλεύσει πιο γρήγορα από το αναμενόμενο στο δεύτερο τμήμα της διαδρομής. Πλοίο επέμβασης για την περίπτωση πετρελαϊκής ρύπανσης παραμένει σε μικρή απόσταση, σημείωσαν οι αρχές, που ελπίζουν ότι θα κατορθωθεί το φορτηγό να ρυμουλκηθεί σε λιμάνι.

φωτιάηλεκτρικό αυτοκίνητοειδήσεις τώραπλοίο