Κόσμος|03.08.2023 08:44

Σε θανατική ποινή καταδικάστηκε ο μακελάρης του Πίτσμπουργκ: Είχε σκοτώσει 11 ανθρώπους σε συναγωγή - 5 χρόνια μετά, καμία μεταμέλεια

Newsroom

Ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ καταδίκασε σε θανατική ποινή τον δράστη που σκότωσε 11 ανθρώπους σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ τον Οκτώβριο του 2018.

Για να επιβληθεί η ποινή χρειαζόταν η ομόφωνη ψήφος των 12 ενόρκων -από τους οποίους οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει να ψηφίσουν υπέρ της θανατικής ποινής. Η ίδια επιτροπή ενόρκων έκρινε τον άνδρα ένοχο και για τις 63 κατηγορίες που προέκυψαν από την επίθεση στη συναγωγή «Tree of Life» («Δέντρο της Ζωής»).

Παράλληλα, δημοσιογράφοι μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου δήλωσαν ότι ο Μπάουερς δεν αντέδρασε καθώς του αναγνώστηκε η απόφαση της θανατικής ποινής, σύμφωνα με το BBC.

Οι περισσότερες οικογένειες όσων σκοτώθηκαν στην επίθεση δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τη θανατική ποινή για τον Μπάουερς, αλλά ορισμένες εξέφρασαν την αντίθεσή τους.

Εξακολουθεί να τρέφει μίσος για τους Εβραίους

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν κατά τη διάρκεια της δίκης ότι η θανατική καταδίκη ήταν αναγκαία επειδή ο 50χρονος εξακολουθεί να τρέφει μίσος για τους Εβραίους και δεν έχει επιδείξει καμία μεταμέλεια για τις πράξεις του.

«Πρόκειται για μια υπόθεση που απαιτεί την αυστηρότερη ποινή που προβλέπει ο νόμος -τη θανατική ποινή», δήλωσε ο εισαγγελέας των ΗΠΑ Έρικ Όλσαν.

Η υπεράσπιση του Μπάουερς υποστήριξε ότι πάσχει από προβλήματα ψυχικής υγείας που τον κάνουν να έχει παραληρηματικές πεποιθήσεις για τους Εβραίους. Ωστόσο, στην ετυμηγορία της Τετάρτης, οι ένορκοι είπαν ομόφωνα ότι η υπεράσπιση δεν κατάφερε να αποδείξει ότι ο ένοπλος έπασχε από ψυχική διαταραχή ή ότι διέπραξε τα εγκλήματα «υπό συνθήκες ψυχικής ή συναισθηματικής διαταραχής».

Ο Ρόμπερτ Μπάουερς είχε σκοτώσει 11 πιστούς στην επίθεση, ηλικίας από 54 έως 97. Επτά άλλοι είχαν τραυματιστεί, μεταξύ των οποίων πέντε αστυνομικοί που είχαν σπεύσει στον τόπο του εγκλήματος.

ΗΠΑειδήσεις τώραθανατική ποινήνεκροίΠίτσμπουργκσυναγωγή