Κόσμος|03.08.2023 11:12

Ενώπιον δικαστηρίου σήμερα ο Τραμπ υπό δρακόντεια μέτρα - Του απαγγέλλονται κατηγορίες για απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος

Newsroom

Σήμερα, Πέμπτη, ο Ντόναλντ Τραμπ θα βρεθεί στο εδώλιο καθώς δικαστήριο στην Ουάσιγκτον θα απαγγείλει και επίσημα κατηγορίες στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, για την φερόμενη απόπειρά του να ανατρέψει την εκλογική του ήττα το 2020. Ο Τραμπ, ο οποίος θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία στις εκλογές του 2024, αντιμετωπίζει ήδη άλλες δύο ποινικές υποθέσεις.

Ο πρώην πλανητάρχης θα βρεθεί στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον στις (23:00 ώρα Ελλάδος) με τα μέτρα ασφαλείας στην πόλη να έχουν αυξηθεί ενώ έξω από το κτίριο έχουν τοποθετηθεί μεταλλικές μπάρες για να αποτρέψουν διαδηλωτές να εισέλθουν σε αυτό.

Παρόμοιες κατασκευές έχουν ανεγερθεί και γύρω από τα κτίρια του Καπιτωλίου, όπου τον Ιανουάριο του 2021 οι υποστηρικτές του Τραμπ εξεγέρθηκαν για το εκλογικό αποτέλεσμα και τη νίκη του Τζο Μπάιντεν προκαλώντας χάος.

Η Μυστική Υπηρεσία, η οποία παρέχει προστασία σε προέδρους και πρώην προέδρους, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί τους πολίτες για προβλήματα κυκλοφορίας στο κέντρο της Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ντόναλτ Τραμπ αντιμετωπίζει τέσσερις κατηγορίες:

  • Συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών.
  • Συνωμοσία για την παρακώλυση επίσημης διαδικασίας.
  • Παρεμπόδιση και απόπειρα παρεμπόδισης επίσημης διαδικασίας.
  • Συνωμοσία κατά των δικαιωμάτων.

Όπως αναφέρει το BBC, ο νόμος περί στέρησης δικαιωμάτων θεσπίστηκε μετά τον εμφύλιο πόλεμο των ΗΠΑ για να παρέχει νομική προστασία στους απελευθερωμένους σκλάβους καθώς ενσωματώνονταν στην κοινωνία.

Η κατηγορία αυτή αποτέλεσε το κλειδί σε μια δίκη του 1967 κατά μελών της Κου Κλουξ Κλαν, η οποία ενέπνευσε την ταινία του 1988 «Mississippi Burning». Νομικοί αναλυτές λένε ότι συμπεριλήφθηκε στην υπόθεση κατά του κ. Τραμπ επειδή οι φερόμενες προσπάθειές του να υπονομεύσει την ψήφο στόχευαν σε αστικές περιοχές με μεγάλους πληθυσμούς Aφροαμερικανών ψηφοφόρων.

κατηγορίεςΝτόναλντ Τραμπειδήσεις τώραδικαστήριοΗΠΑ