Κόσμος|03.08.2023 18:50

Ακτιβιστές της Greenpeace κάλυψαν την έπαυλη του Σούνακ με μαύρο πανί – Πέντε συλλήψεις

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Greenpeace

Πέντε ακτιβιστές της Greenpeace συνελήφθησαν μετά τη λήξη της διαμαρτυρίας τους στην ταράτσα της έπαυλης του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ στο Βόρειο Γιορκσάιρ, την οποία οργάνωσαν για να «δείξουν τις επικίνδυνες συνέπειες μιας νέας φρενίτιδας γεωτρήσεων».

Οι ακτιβιστές τύλιξαν το διατηρητέο αρχοντικό του πρωθυπουργού με ένα μαύρο από πετρέλαιο ύφασμα το πρωί της Πέμπτης. Η αστυνομία δήλωσε ότι διαχειρίζεται την κατάσταση μετά την κλήση στο σπίτι στο Kirby Sigston, κοντά στο Northallerton, περίπου στις 8 π.μ. ώρα Βρετανίας, αφού οι ακτιβιστές ανέβηκαν στην οροφή, ενώ ο Σούνακ, η σύζυγός του και οι κόρες του βρίσκονταν σε διακοπές στην Καλιφόρνια.

Η ομάδα κατέβηκε περίπου στη 1.15 μ.μ. και τους μίλησαν οι αστυνομικοί πριν απομακρυνθούν με αστυνομικά φορτηγά.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Όλιβερ Ντάουντεν, ο οποίος έμεινε επικεφαλής της χώρας κατά την απουσία του Σούνακ, είπε στους διαδηλωτές να "σταματήσουν τις ηλίθιες ακροβασίες".

Ένας πρώην αναπληρωτής αστυνομικός διευθυντής της αστυνομίας του Βόρειου Γιορκσάιρ υποστήριξε ότι επρόκειτο για μια «σημαντική παραβίαση της ασφάλειας», καθώς ζήτησε «έρευνα για το πώς επιτράπηκε να συμβεί αυτό».

Αφού έφτασαν στην κορυφή του σπιτιού χρησιμοποιώντας σκάλες και σκοινιά αναρρίχησης περίπου στις 6 το πρωί, οι ακτιβιστές ξεδίπλωσαν 200 τετραγωνικά μέτρα υφάσματος για να καλύψουν μια ολόκληρη πλευρά του ακινήτου. Δύο άλλοι ακτιβιστές ξεδίπλωσαν ένα πανό που έγραφε: «Το κτίριο δεν είναι ασφαλές: Rishi Sunak - Κέρδη από το πετρέλαιο ή το μέλλον μας;» στο γρασίδι μπροστά από το σπίτι.

ειδήσεις τώραΡίσι ΣούνακGreenpeaceΒρετανίασυλλήψεις