Κόσμος|04.08.2023 07:40

Απίστευτα πλάνα από την έκρηξη πυροστρόβιλου πάνω από ηφαίστειο στην Ισλανδία

Newsroom

Νέα πλάνα έρχονται στο φως από το Litli-Hrutur, ή «Little Ram», το νεότερο ηφαίστειο της Ισλανδίας, κατά τα οποία ανεμοστρόβιλος εκτοξεύεται έξω από τον κρατήρα.

Τα πλάνα από τη χερσόνησο Reykjanes, δείχνουν την «ανεμοθύελλα» η οποία εκρήγνυται λόγω της θερμότητας από τη λάβα που ζεσταίνει τον αέρα πάνω από το ηφαίστειο. Ο αέρας ανυψώνεται, καθώς οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες τον καθιστούν λιγότερο πυκνό.

Κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες ανέμου, η στήλη ζεστού αέρα αρχίζει να περιστρέφεται πολύ γρήγορα και να εμφανίζεται σαν «ανεμοστρόβιλος». Ο Litli-Hrutur βέβαια, έχει ήδη «πετάξει» λιωμένη λάβα, η οποία προσγειώνεται αρκετά μακριά από τα χείλη του κρατήρα.

Ο ερευνητής καταιγίδων στο University College του Λονδίνου, Ντέιβιντ Σμαρτ, είπε ότι ο όρος «ανεμοστρόβιλος» μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αυτή την περίπτωση, παρόλο που είναι πιθανό να διαφέρει από τον παραδοσιακό ορισμό του ανεμοστρόβιλου. Η Αμερικανική Μετεωρολογική Εταιρεία  βέβαια τον ορίζει ως μια ταχέως περιστρεφόμενη στήλη αέρα που εκτείνεται κατακόρυφα από την επιφάνεια της Γης έως τη βάση ενός σύννεφου σωρευμένου όγκου. «Πιστεύω ότι είναι πιθανό να πρόκειται για μια ατμοσφαιρική αστάθεια κοντά στην επιφάνεια που ενίσχυσε την ανοδική τάση στο χαμηλότερο στρώμα των σύννεφων και κάτω από το σύννεφο έκρηξης», σημειώνει ο Σμαρτ.

Δείτε το βίντεο

Ισλανδίαέκρηξηανεμοστρόβιλοςηφαίστειοειδήσεις τώρα