Κόσμος|05.08.2023 18:17

Κριμαία: Καύσιμα για τον Άσαντ μετέφερε το ρωσικό δεξαμενόπλοιο που «χτυπήθηκε» από ουκρανικό drone - Βίντεο ντοκουμέντο

Newsroom

Καύσιμα για τις επιχειρήσεις στη Συρία φαίνεται να μετέφερε το ρωσικό πετρελαϊκό τάνκερ που δέχθηκε επίθεση στη Μαύρη Θάλασσα από ένα ουκρανικό ναυτικό drone που μετέφερε 450 κιλά εκρηκτικών, με το πλοίο να δέχεται το πλήγμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Moscow Times, το δεξαμενόπλοιο SIG τελεί υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2019 για την προμήθεια καυσίμων αεροσκαφών στις ρωσικές δυνάμεις στη Συρία που υποστηρίζουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Μια πηγή δήλωσε στο πρακτορείο ότι η επίθεση κατά του ρωσικού τάνκερ ήταν μία κοινή επιχείρηση μεταξύ των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας και του ναυτικού της χώρας που πραγματοποιήθηκε στα ουκρανικά χωρικά ύδατα.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Θαλάσσιων και Ποτάμιων Μεταφορών της Ρωσίας δήλωσε ότι δεν αναφέρθηκαν θύματα και ότι το Sig δεν μετέφερε πετρέλαιο όταν το drone συνετρίβη στο πλοίο. Ουκρανοί αξιωματούχοι, ωστόσο, δήλωσαν ότι κάποιο πλήρωμα τραυματίστηκε και ότι το τάνκερ μετέφερε καύσιμα για τον ρωσικό στρατό. Στο τάνκερ επέβαιναν την ώρα της επίθεσης 11 μέλη του πληρώματος.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass επικαλούμενο έναν αξιωματούχο από το περιφερειακό Κέντρο Συντονισμού Ναυτικής Διάσωσης (MRCC) της χώρας είπε ότι δύο ρυμουλκά είχαν ήδη φτάσει στο σημείο της επίθεσης - ακριβώς νότια του στενού του Κερτς.«Το μηχανοστάσιο υπέστη ζημιές. Όχι πολύ, αλλά υπέστη ζημιές», είπε ο αξιωματούχος.

Το χτύπημα στο Sig ήρθε λίγες ώρες αφότου ουκρανικά θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη στόχευσαν μια μεγάλη ναυτική βάση στο Ναβαροσίσκ, μια παράκτια πόλη στη Μαύρη Θάλασσα που φιλοξενεί το μεγαλύτερο λιμάνι της Ρωσίας σε όγκο φορτίου. Παρά το γεγονός πως δημοσιεύτηκαν εικόνες που ήθελαν το ρωσικό αποβατικό σκάφος, να έχει χτυπηθεί το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν αναφέρθηκε σε ζημιές.

Ο Βλαντιμίρ Ρογκόφ, αξιωματούχος εγκατεστημένος από τη Ρωσία στη νότια ουκρανική περιοχή Ζαπορίζια, δήλωσε ότι αρκετά μέλη του πληρώματος του πλοίου τραυματίστηκαν από σπασμένα γυαλιά κατά την επίθεση.

"Η έκρηξη λόγω της έκρηξης στο πλοίο ήταν ορατή από τη χερσόνησο, την οποία οι ντόπιοι κάτοικοι θεώρησαν ως έκρηξη στην περιοχή του οικισμού Γιακοβένκοβο, όχι μακριά από τη γέφυρα της Κριμαίας", έγραψε ο Ρογκόφ στο Telegram.

Η κυκλοφορία στη γέφυρα του Κερτς διακόπηκε για περίπου τρεις ώρες και επαναλήφθηκε νωρίς το Σάββατο, σύμφωνα με το κανάλι Telegram του κέντρου πληροφόρησης αυτοκινητοδρόμων.

Η τελευταία επίθεση στη Μαύρη Θάλασσα σημειώθηκε μία ημέρα αφότου η Ουκρανία δήλωσε ότι πραγματοποίησε θαλάσσια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε ρωσικό πολεμικό πλοίο στη ναυτική βάση Νοβοροσίσκ στη νότια Ρωσία. Η Ρωσία δήλωσε την Παρασκευή ότι απέκρουσε μια απόπειρα επίθεσης στη βάση από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις "με τη χρήση δύο μη επανδρωμένων θαλάσσιων σκαφών".

Ο αριθμός των επιθέσεων στη Μαύρη Θάλασσα και από τις δύο πλευρές έχει αυξηθεί αφότου η Μόσχα αποχώρησε από μια συμφωνία τον περασμένο μήνα που επέτρεπε τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών μέσω του ναυτιλιακού κόμβου κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών.

Η γέφυρα, η οποία ολοκληρώθηκε από τη Ρωσία το 2018, τέσσερα χρόνια μετά την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Μόσχα στην Ουκρανία, έχει υποστεί δύο μεγάλες επιθέσεις κατά τη διάρκεια της 17μηνης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με την πιο πρόσφατη να σημειώνεται τον περασμένο μήνα.

«Στρατιωτική απειλή» για εμάς τα χωρικά ύδατα σε έξι ρωσικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, λέει το Κίεβο

Στο μεταξύ, η Ουκρανία, με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Κρατικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας χαρακτήρισε ως «στρατιωτική απειλή» για τη ναυσιπλοΐα της, τα θαλάσσια ύδατα σε έξι ρωσικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και πιο συγκεκριμένα στα λιμάνια των Ανάπα, Νοβοροσίσκ, Γκελεντζίκ, Τουάπσε, Σότσι και Ταμάν. Έτσι, αν και το Κίεβο δεν παραδέχεται επίσημα καμία από τις επιθέσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες, φροντίζει να τις «νομιμοποιήσει» με την τοποθέτηση αυτή.

Η βάση για την παραπάνω ανακοίνωση, είναι μια σχετική διαταγή των στρατιωτικών και ναυτικών δυνάμεων της Ουκρανίας από τις 4 Αυγούστου 2023. Παράλληλα, το προηγούμενο διάστημα, το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας είχε προειδοποιήσει ότι από τις 12:00 τα μεσάνυχτα της 21ης Ιουλίου, όλα τα πλοία που κατευθύνονται στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας με κατεύθυνση προς τα θαλάσσια λιμάνια της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τα ουκρανικά θαλάσσια λιμάνια που βρίσκονται στο έδαφος της Ουκρανίας, το οποίο κατέχει προσωρινά η Ρωσία, μπορούν να θεωρηθούν από την Ουκρανία ότι μεταφέρουν πολεμικό φορτίο με όλους τους σχετικούς κινδύνους.

Επιπλέον, ανέφερε πως η ναυσιπλοΐα στις περιοχές του βορειοανατολικού τμήματος της Μαύρης Θάλασσας και του στενού του Κερτς απαγορεύεται ως επικίνδυνη από τις 05:00 τα ξημερώματα της 20ής Ιουλίου, προαναγγέλοντας, εμμέσως, τα «χτυπήματα» που θα ακολουθούσαν. να διασχίσουν τη γέφυρα.

ΡωσίαΟυκρανίαΚριμαίαειδήσεις τώραεπίθεση