Κόσμος|06.08.2023 18:38

Νέες δορυφορικές εικόνες από το ρωσικό δεξαμενόπλοιο που «χτυπήθηκε» από ουκρανικό drone - Εκτεταμένες οι ζημιές που υπέστη

Newsroom

Τις σοβαρές ζημιές που έχει υποστεί το ρωσικό πολεμικό δεξαμενόπλοιο στη Μαύρη Θάλασσα μετά την ουκρανική επίθεση με drones στη ρωσική ναυτική βάση, στο Νοβοροσίσκ, αποκαλύπτουν δορυφορικές φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν την Κυριακή στο Διαδίκτυο.

Ειδικότερα, το ρωσικό πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «Ολενεγκόρσκι Γκορνιάκ», φαίνεται να έχει εκτεταμένες ζημιές που υπέστη από την επίθεση θαλάσσιων drones που δέχτηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Σε αυτές, διακρίνονται ένας πλωτός γερανός, ένα σκάφος διάσωσης έκτακτης ανάγκης και δύο καταδυτικές βάρκες, που έχουν προσεγγίσει και έχουν «κολλήσει» πάνω στο πλοίο, το οποίο είχε πάρει κλίση μετά το χτύπημα, ενώ ανήκει στον Βόρειο Στόλο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού και βρίσκεται «παρκαρισμένο» στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ.

Καύσιμα για τον Άσαντ μετέφερε το ρωσικό δεξαμενόπλοιο 

Καύσιμα για τις επιχειρήσεις στη Συρία φαίνεται να μετέφερε το ρωσικό πετρελαϊκό τάνκερ που δέχθηκε επίθεση στη Μαύρη Θάλασσα από ένα ουκρανικό ναυτικό drone που μετέφερε 450 κιλά εκρηκτικών, με το πλοίο να δέχεται το πλήγμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Moscow Times, το δεξαμενόπλοιο SIG τελεί υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2019 για την προμήθεια καυσίμων αεροσκαφών στις ρωσικές δυνάμεις στη Συρία που υποστηρίζουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο αριθμός των επιθέσεων στη Μαύρη Θάλασσα και από τις δύο πλευρές έχει αυξηθεί αφότου η Μόσχα αποχώρησε από μια συμφωνία τον περασμένο μήνα που επέτρεπε τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών μέσω του ναυτιλιακού κόμβου κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών.

Η γέφυρα, η οποία ολοκληρώθηκε από τη Ρωσία το 2018, τέσσερα χρόνια μετά την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Μόσχα στην Ουκρανία, έχει υποστεί δύο μεγάλες επιθέσεις κατά τη διάρκεια της 17μηνης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με την πιο πρόσφατη να σημειώνεται τον περασμένο μήνα.

επίθεσηΡωσίαδορυφόροςειδήσεις τώραπλοίοdrones