Κόσμος|10.08.2023 10:58

Πρόεδρος τουρκικού κοινοβουλίου: «Η Γαλάζια Πατρίδα είναι ζωτικής σημασίας για εμάς»

Μαρία Ζαχαράκη

Ο πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, Νουμάν Κουρτουλμούς, υποδέχθηκε τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, και τους πρέσβεις που τον συνόδευαν στο πλαίσιο της 14ης Διάσκεψης Πρέσβεων.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της δεξίωσης στην αίθουσα τελετών του τουρκικού κοινοβουλίου, ο Κουρτουλμούς επισήμανε ότι βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με νέες έννοιες όπως ’Γαλάζια Πατρίδα’, ‘Κυβερνοπατρίδα’, ‘Διαστημική Πατρίδα’, ‘Πράσινη Πατρίδα’ και πως όταν πρόκειται για την προστασία της πατρίδας, ο Κουρτουλμούς δήλωσε ότι οι έννοιες αυτές τιμώνται καθημερινά.

Υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει την πορεία της χωρίς να παραλείπει να κάνει τα βήματα που απαιτούνται σε αυτές τις έννοιες.

«Για πολλά χρόνια, η ‘Γαλάζια Πατρίδα’ συζητιόταν μόνο ως διπλωματική θεωρία. Η λήψη μέτρων για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας στη Μεσόγειο, η στάση της όσον αφορά την ανακήρυξη αποκλειστικών οικονομικών ζωνών συζητήθηκε πολύ. Επειδή όμως γνωρίζουμε τη σημασία αυτής της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’, ο πρόεδρος και οι κυβερνήσεις μας υπέγραψαν συμφωνία με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης και έλαβαν μέτρα που προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Δείξαμε σε όλο τον κόσμο ότι στο θέμα της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’ την υιοθετούμε όχι μόνο ως έννοια αλλά και ως περιεχόμενο και ότι αυτό είναι ζωτικής σημασίας για εμάς».

Γαλάζια ΠατρίδαΤουρκίαΝουμάν ΚουρτουλούςΧακάν Φιντάνελληνοτουρκικές σχέσειςειδήσεις τώρακοινοβούλιο