Κόσμος|11.08.2023 21:29

Περίεργη ανακάλυψη στην Πολωνία: Αρχαιολόγοι εντόπισαν τα λείψανα παιδιού «βρικόλακα» - Ήταν δεμένο με λουκέτο

Newsroom

Μια πολύ σπάνια ανακάλυψη έκαναν οι αρχαιολόγοι σε ένα μεσαιωνικό νεκροταφείο κοντά στο Dabrowa Chelminska στην Πολωνία. Ειδικότερα, βρήκαν τα λείψανα ενός παιδιού του 17ου αιώνα που βρέθηκε θαμμένο με ένα λουκέτο στο πόδι. 

Τι σημαίνουν τα ευρήματα

Ο αρχαιολόγος Dariusz Polinski από το Πανεπιστήμιο του Nicolaus Copernicus είπε στη Daily Mail: «Το λουκέτο κάτω από το πόδι συμβολίζει το κλείσιμο ενός σταδίου της ζωής και έχει σκοπό να προστατεύσει από την επιστροφή του νεκρού, κάτι που πιθανότατα φοβόταν αυτοί που τον έθαψαν. Τέτοιες πρακτικές προέρχονται από λαϊκές δοξασίες και μερικές φορές περιγράφονται ως αντιβαμπιρικές».

Το παιδί, η ηλικία του οποίου υπολογίζεται περίπου 5-7 ετών, βρέθηκε θαμμένο με το πρόσωπό του στραμμένο προς το έδαφος στην ταφική κοιλότητα. Τέτοιες ταφές, με τα πρόσωπα στραμμένα προς τα κάτω, πιθανότατα γίνονταν για να κάνουν τον νεκρό να «δαγκώσει το έδαφος» και να διασφαλίσουν ότι δεν «αποτελούσαν απειλή για τους ανθρώπους», εξήγησαν οι επιστήμονες.

Κάτω από τα οστά του παιδιού, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης ένα τριγωνικό λουκέτο, σχεδόν παρόμοιο με αυτό που συνόδευε τα λείψανα μεσαιωνικής γυναίκας που ανακαλύφθηκε πέρυσι στο σημείο. Μια ανάλυση έδειξε ότι ο τάφος του παιδιού πιθανότατα παραβιάστηκε και ένα μέρος του πτώματος αφαιρέθηκε, αλλά δεν είναι γνωστό πότε και γιατί συνέβη ή τι συνέβη με τα λείψανα.

Κοντά στον τάφο του παιδιού, οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης έναν αινιγματικό σωρό πολλών παιδικών σκελετών, ενώ θραύσμα της γνάθου σε έναν από αυτούς ήταν χρωματισμένο πράσινο. Μια παρόμοια πρασινωπή απόχρωση παρατηρήθηκε επίσης στον ουρανίσκο της γυναίκας που ανακαλύφθηκε πέρυσι. Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι μπορεί να υπήρχε ένα αντικείμενο από κράμα χαλκού στο στόμα αυτού του ατόμου.

Οι τελευταίες ανακαλύψεις έγιναν στον ίδιο χώρο όπου πέρυσι οι αρχαιολόγοι βρήκαν τα λείψανα μιας «γυναίκας βαμπίρ».

ειδήσεις τώραβαμπίραρχαιολόγοςΠολωνία