Κόσμος|13.08.2023 07:55

«Ήξερα ότι ήθελα να κάνω κάτι ξεχωριστό για εκείνο το μικρό κορίτσι»: Η 9χρονη που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο συνέβαλε στην ανάπτυξη του νέου φαρμάκου

Newsroom

Η Anna Olivia Healey, ένα 9χρονο κορίτσι με αξέχαστο χαμόγελο, που έχασε τη μάχη με το νευροβλάστωμα το 2005, μπορεί να αποτελεί τον νέο, ισχυρό «εχθρό» του καρκίνου καθώς, η περίπτωσή της, έπαιξε κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη, από τους ερευνητές, ενός φαρμάκου ικανού να «σκοτώσει» όλους τους συμπαγείς καρκινικούς όγκους. Το φάρμακο, που περιέχει ένα μόριο που ονομάζεται AOH1996, «φαίνεται να εκμηδενίζει όλους τους συμπαγείς όγκους» σε προκλινικές έρευνες, ενώ αφήνει ανέπαφα τα υγιή κύτταρα. Το AOH1996 αποτελεί το αποκορύφωμα δύο δεκαετιών έρευνας για το City of Hope. Το νέο φάρμακο δρα στοχεύοντας μια πρωτεΐνη που ονομάζεται PCNA, ή πυρηνικό αντιγόνο των πολλαπλασιαζόμενων κυττάρων.

Το φάρμακο AOH1996 πήρε το όνομά του από την Anna Olivia Healey, μια καρκινοπαθή από την Ιντιάνα που γεννήθηκε το 1996. «Ήξερα ότι ήθελα να κάνω κάτι ξεχωριστό για εκείνο το μικρό κορίτσι», δήλωσε η Linda Malkas του City of Hope στην Καλιφόρνια, ενός κορυφαίου κέντρου έρευνας για τον καρκίνο, σύμφωνα με τη «The Post». «Πέθανε όταν ήταν μόλις 9 ετών από νευροβλάστωμα».

Τι είναι το νευροβλάστωμα

Η Malkas γνώρισε την οικογένεια της Anna Olivia Healey λίγο πριν το κοριτσάκι τους πεθάνει το 2005, μετά από μια δύσκολη «μάχη» που έδωσε με τον καρκίνο. Το νευροβλάστωμα είναι ένας τύπος καρκίνου που καλύπτει περίπου το 15% των παιδιατρικών καρκίνων. Διαγιγνώσκεται συχνότερα σε παιδιά 1-2 ετών, με τις περισσότερες περιπτώσεις να διαγιγνώσκονται πριν την ηλικία των 5 ετών. Πρόκειται για έναν από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου, που επηρεάζει το νευρικό σύστημα, με τους όγκους να αναπτύσσονται σε ανώριμα νευρικά κύτταρα στα επινεφρίδια (γύρω από τα νεφρά), στον λαιμό, στο στήθος ή στο νωτιαίο μυελό.

«Γνώρισα τον πατέρα της Anna Olivia Healey, όταν βρισκόταν στο τελικό της στάδιο. Mε ρώτησε αν μπορούσα να κάνω κάτι για το νευροβλάστωμα και έδωσε στο εργαστήριό μου μια επιταγή 25.000 δολαρίων», ανέφερε η Linda Malkas. «Αυτή ήταν η στιγμή που άλλαξε τη ζωή μου», σημείωσε. Όπως εξήγησε, «Το φάρμακο αυτό είναι αναστολέας ενός αντιγόνου που βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα, του PCNA. Είναι μια ουσία, η οποία δεσμεύει το DNA και ελέγχει απόλυτα την αντιγραφή του DNA, αλλά και την επιδιόρθωση βλαβών στο DNA. Το φάρμακό μας είναι σαν μια χιονοθύελλα, που κλείνει έναν βασικό κόμβο αεροπορικής εταιρείας, διακόπτοντας τις πτήσεις,  αλλά μόνο στα ‘’αεροπλάνα’’ που μεταφέρουν καρκινικά κύτταρα». Επί του παρόντος, το φάρμακο βρίσκεται σε κλινική δοκιμή φάσης 1 στο City of Hope.

Η μικρή Anna Olivia Healey και η μοιραία μάχη της με το νευροβλάστωμα αποτέλεσε, επίσης, την έμπνευση για τη δημιουργία του A.N.N.A. Fund (Anna Needs Neuroblastoma Answers), ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος που, από το 2002, έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 400.000 δολάρια για την έρευνα του νευροβλαστώματος.

ειδήσεις τώρακαρκίνοςκοριτσάκιφάρμακο