Κόσμος|16.08.2023 19:10

Πώς σχολιάζουν τα τουρκικά ΜΜΕ τη λειτουργία στη Μονή της Παναγίας της Σουμελά, τον Δεκαπενταύγουστο

Μαρία Ζαχαράκη

Το σύνολο του τουρκικού Τύπου αναφέρεται στην τέλεση της Λειτουργίας στη Μονή της Σουμελά από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, παρά το κλίμα αντιδράσεων που επικρατούσε τις τελευταίες ημέρες. Δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου ΑΑ με τίτλο «Τελέστηκε για 10η φορά η Λειτουργία στη Μονή της Σουμελά» αναφέρεται στην πραγματοποίηση της Λειτουργίας με προσέλευση πλήθους Ορθόδοξων Χριστιανών.

Το δημοσίευμα επισημαίνοντας τα μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν παραθέτει τις δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος δήλωσε ότι «είναι μεγάλη τιμή που πραγματοποιεί Λειτουργία στο Μοναστήρι τα τελευταία 10 χρόνια» και πρόσθεσε: «Θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στον Υπουργό Εσωτερικών μας, στον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, στον Νομάρχη και στους τοπικούς φορείς και ιδιαίτερα στον αξιότιμο Πρόεδρό μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που μας βοήθησε να είμαστε εδώ. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη της αστυνομίας που έλαβαν τις απαραίτητες προφυλάξεις κατά την επίσκεψή μας. Προσευχηθήκαμε και γι' αυτούς σήμερα».

Το δημοσίευμα συνεχίζει με τις δηλώσεις του κ. Βαρθολομαίου ο οποίος τόνισε ότι προσευχήθηκαν και για τον Μητροπολίτη Δράμας Παύλο: «Η αγάπη του για την πατρίδα του την Τραπεζούντα ήταν τόσο μεγάλη που ενστάλαξε αυτή την αγάπη και το ενδιαφέρον σε εμάς και στο Πατριαρχείο μας. Αυτή η αγάπη, για την οποία ο αείμνηστος Μητροπολίτης Παύλος έθεσε τα θεμέλια, έχει μεγαλώσει ακόμη περισσότερο με το ενδιαφέρον σας, αγαπητοί Τραπεζούντιοι. Λαμβάνουμε την αγάπη σας κάθε φορά που ερχόμαστε στην Τραπεζούντα. Αυτή η αγάπη και το ενδιαφέρον μας κάνει πολύ χαρούμενους. Προσευχηθήκαμε για τον αγαπητό λαό της Τραπεζούντας στην σημερινή τελετή που είναι ιερή για εμάς. Και φυσικά παρακολουθούμε με εκτίμηση τις νίκες της Trabzonspor, η οποία συνεχίζει να γράφει επιτυχίες στην ιστορία του αθλητισμού, και ευχόμαστε να συνεχιστούν».

Τονίζοντας ότι ευχήθηκαν την ειρήνη του κόσμου και την ευημερία όλων των χωρών γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα, ο Βαρθολομαίος ολοκλήρωσε τα λόγια του ως εξής:

«Προσευχηθήκαμε για το τέλος του πολέμου μεταξύ των γειτόνων μας στο βορρά, της Ουκρανίας και της Ρωσίας, και για να επιτευχθεί ο δρόμος της ειρήνης. Ας ανακουφιστούν τα δάκρυα στα μάτια των μητέρων και των συζύγων, και να μην ταλαιπωρούνται τα παιδιά. Νέοι άνθρωποι δεν πρέπει να χάσουν τη ζωή τους. Η μεγαλύτερη και πρωταρχική επιθυμία μας είναι να αποκατασταθεί το ειρηνικό κλίμα. Οι μαρτυρήσαντες ήταν και αυτοί στις προσευχές μας σήμερα. Αναμφίβολα, οι καρδιές όλων των Ορθοδόξων πιστών είναι εδώ μαζί μας σήμερα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Μουσουλμάνοι αδελφοί μας που είναι εδώ σήμερα θα συμμετάσχουν επίσης στις προσευχές μας. Με αυτές τις σκέψεις, χαιρετίζουμε όλους τους καλεσμένους μας με τις ευλογίες μας και τους ευχόμαστε υγεία και ευημερία. Είθε η ειρήνη και οι ευλογίες του Παντοδύναμου Αλλάχ να είναι με όλους σας».

Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρεται ότι στην Λειτουργία παρευρέθηκαν και οι παίκτες της Trabzonspor Αναστάσιος Μπακασέτας και Δημήτριος Κουρμπέλης.

Ενδεικτικοί τίτλοι δημοσιευμάτων σε ιστοσελίδες εφημερίδων και ενημερωτικών ιστότοπων:

  • Sozcu: «Πραγματοποιήθηκε για 10. φορά η Λειτουργία στο Μοναστήρι της Σουμελά»
  • Cumhuriyet «Πραγματοποιήθηκε για 10. φορά η Λειτουργία στο Μοναστήρι της Σουμελά»
  • Hurriyet : «Η 10. Λειτουργία στη Σουμελά»
  • Milliyet: «Ο Μπακασέτας και ο Κουρμπέλης παρευρέθηκαν στη Λειτουργία στη Σουμελά»
  • Sabah: «Ο Μπακασέτας και ο Κουρμπέλης παρευρέθηκαν στη Λειτουργία στη Σουμελά»
  • Haber 7: «Πραγματοποιήθηκε για 10. φορά η Λειτουργία στο Μοναστήρι της Σουμελά»
  • HalkTV : «Υπό τη σκιά των συζητήσεων η 10. Λειτουργία στη Σουμελά»
  • Ntv: «Η 10. Λειτουργία στη Σουμελά»
  • Agos: «Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συμμετείχε στη Λειτουργία στη Σουμελά»
Παναγία Σουμελάτουρκικά ΜΜΕΟικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίοςειδήσεις τώρα