Κόσμος|18.03.2019 22:36

Ερντογάν: Αν κάνουμε την Αγία Σοφία τζαμί, θα πληρώσουμε βαρύ τίμημα

Newsroom

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open TV στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαντώντας σε όλους αυτούς που τις τελευταίες ημέρες ασκούν πίεση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί, ειδικά μετά την επίθεση στη Ν. Ζηλανδία εναντίον μουσουλμάνων, είπε ότι «δεν πρέπει να μπαίνουμε σε τέτοια παιχνίδια, γιατί το κόστος για την Τουρκία θα είναι τεράστιο».

«Δεν είναι πρόβλημα για εμάς, μπορούμε να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια, αλλά τί κόστος θα έχει αυτό; Δεν βρίσκω σωστό να τα εξηγήσω εδώ αυτά, αλλά αυτό θα έχει κόστος και το τίμημα θα είναι πολύ βαρύ για εμάς. Ας μην ξεχνάμε ότι σε πολλές χώρες του κόσμου έχουμε χιλιάδες τζαμιά. Άραγε όσοι το ζητούν αυτό, να γίνει τζαμί (η Αγία Σοφία), σκέφτονται τί θα συμβεί σε αυτά τα τζαμιά;», ρώτησε ο Τούρκος πρόεδρος για να εξηγήσει στη συνέχεια ότι η αλλαγή καθεστώτος της Αγίας Σοφίας θα επιφέρει έντονες αντιδράσεις, ακόμη και εκδικητικές ενέργειες εναντίον τζαμιών σε όλον τον κόσμο.

«Αυτή τη στιγμή πυρπολούν, επιτίθενται σε τζαμιά, ένα σωρό πράγματα γίνονται… Τα λένε αυτά χωρίς να σκεφτούν, τα λένε χωρίς να υπολογίζουν. Να με συγχωρούν, αλλά όλοι αυτοί δεν γνωρίζουν τον κόσμο. Ποιους έχουμε απέναντί μας. Γι’ αυτό ως πολιτικός ηγέτης, πριν μπω σε τέτοια παιχνίδια, κοιτάζω να μη χάσω την κατεύθυνσή μου», υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα όμως, για να χρυσώσει και το χάπι σε όσους απογοητεύτηκαν από την αρνητική απάντησή του, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι τουλάχιστον αυτή τη στιγμή μέσα στην Αγία Σοφία έχει δημιουργηθεί ένας χώρος ξεχωριστός για όποιον θέλει να πάει να προσευχηθεί και επίσης αρκετές φορές μέσα στο χρόνο διαβάζεται το κοράνι. «Για παράδειγμα έγινε μία έκθεση (στην Αγία Σοφία). Επίσης διαβάστηκε το Κοράνι. Έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή ακόμη και καθορισμένο μέρος για προσευχή», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αγαλλιάζοντας έτσι την ψυχή των φανατικών οπαδών του.

Αγία ΣοφίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν