Κόσμος|18.08.2023 22:25

Κύπρος: Διεθνής θύελλα μετά την προκλητική επίθεση των Τουρκοκύπριων στα μέλη του ΟΗΕ - Εξοργιστικά βίντεο και καταδίκη

Newsroom

Οργή και σάλο προκαλεί η επίθεση Τουρκοκύπριων σε άνδρες της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) που προσπαθούσαν να εμποδίσουν την επέκταση υφιστάμενου δρόμου μεταξύ του κατεχόμενου Άρσους και του δικοινοτικού χωριού Πύλα.

Οι Τουρκοκύπριοι με κάλυψη των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων έσπρωξαν με μπουλντόζες οχήματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στο σημείο επικράτησε ένταση. Έφτασαν δε στο σημείο να επιτεθούν σωματικά στα μέλη της ομάδας του ΟΗΕ.

Στο νοσοκομείο 3 άτομα

Από την επίθεση, 3 μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ νοσηλεύονται σε νοσοκομείο. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ, τρεις ειρηνευτές τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι δύο υπέστησαν σοβαρά τραύματα. Ενας εξ αυτών τραυματίστηκε στο κεφάλι. Όλοι τυγχάνουν νοσηλείας

Διεθνείς αντιδράσεις και καταδίκη

Η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στο νησί καταδίκασε την τουρκική πρόκληση. «Το περιστατικό έλαβε χώρα εντός της νεκρής ζώνης κοντά στην Πύλα/Πυλώνα, καθώς οι ειρηνευτές του ΟΗΕ εμπόδιζαν μη εξουσιοδοτημένες οικοδομικές εργασίες στην περιοχή», τονίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Οι απειλές κατά της ασφάλειας των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και οι ζημιές στην περιουσία του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το οποίο θα διωχθεί στο ακέραιο. Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εντεταλμένη εξουσία της αποστολής εντός της νεκρής ζώνης του ΟΗΕ, να απέχει από οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω τις εντάσεις και να αποσύρει αμέσως όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα από τη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ».

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκφράζοντας την έντονη αποδοκιμασία του για τις απαράδεκτες επιθέσεις των Τουρκοκυπρίων με την Αθήνα να τονίζει ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι σε απόλυτο συντονισμό για την διεθνοποίηση του θέματος.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης σημείωσε πως «οι απειλές κατά της ασφάλειας ειρηνευτών του ΟΗΕ είναι καταδικαστέες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Η Κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη, Μόνιμα Μέλη του ΣΑ, την ΕΕ, την Ελληνική Κυβέρνηση και με την ηγεσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών».

Τα επεισόδια καταδίκασαν με ανάρτηση τους  ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και  ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για εξωτερικές υποθέσεις, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η διασφάλιση της ασφάλειας των ειρηνευτικών δυνάμεων και η αποκλιμάκωση της κατάστασης πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητα. Είμαι σε επαφή με τον κ. Χριστοδουλίδη, παρακολουθώ στενά την κατάσταση και καλώ για ειρήνη στην περιοχή», σημείωσε ο κ. Μισέλ σε ανακοίνωσή του.

«Η ΕΕ καταδικάζει την επίθεση κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο από προσωπικό της τουρκοκυπριακής πλευράς. Καλούμε την τουρκοκυπριακή πλευρά να σέβεται την εντολή της αποστολής της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στη νεκρή ζώνη, για την επανεκκίνηση των εργασιών με τρόπο κοινά  αποδεκτό στην περιοχή της Πύλας», ανέφερε από την πλευρά του ο Ζόζεπ Μπορέλ.

Σε κοινή ανακοίνωση οι πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Γαλλίας καλούν επιτακτικά την τουρκική πλευρά να διακόψει άμεσα το παράνομο οδικό έργο και να συμμορφωθεί με το σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ (2674).

Ταξιδιωτική οδηγία από ΗΠΑ για τα Κατεχόμενα

Ταξιδιωτική οδηγία προς τους αμερικανούς πολίτες για αποφυγή των ταξιδιών προς τα κατεχόμενα εξέδωσε η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία.

«Λόγω της κλιμάκωσης των γεγονότων στην περιοχή της Πύλας, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία ενθαρρύνει σθεναρά τους πολίτες των ΗΠΑ να επανεξετάσουν τυχόν σχέδια να ταξιδέψουν στα κατεχόμενα αυτό το Σαββατοκύριακο ή μέχρι την αποκλιμάκωση της κατάστασης».

Συνιστάται ιδιαίτερα στους πολίτες των ΗΠΑ να μείνουν μακριά από την περιοχή της Πύλας. «Ενθαρρύνουμε τους πολίτες των ΗΠΑ στην περιοχή να είναι προσεκτικοί και να γνωρίζουν το περιβάλλον τους, ιδιαίτερα γύρω από πλήθη ή συγκεντρώσεις. Θα πρέπει να παρακολουθείτε τα τοπικά μέσα ενημέρωσης για να ενημερώνεστε για τις πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση και τις δραστηριότητες, τυχόν διαδηλώσεις και περιοχές που πρέπει να αποφύγετε», σημειώνεται.

ΚύπροςΤουρκοκύπριοιεπίθεσηΚυπριακόειδήσεις τώρα