Κόσμος|21.08.2023 18:41

Βρετανία - Σοκαρισμένοι οι ένορκοι, καταπέλτης ο δικαστής: Ιστορικά ισόβια στη νοσοκόμα που σκότωσε 7 βρέφη – Φρικιαστικές αποκαλύψεις στη δίκη

Newsroom

Η νοσοκόμα νεογνών Lucy Letby, η οποία είναι η χειρότερη κατά συρροή δολοφόνος παιδιών στη σύγχρονη βρετανική ιστορία, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Η 33χρονη καταδικάστηκε για τη δολοφονία επτά βρεφών και την απόπειρα δολοφονίας άλλων έξι βρεφών στο νοσοκομείο Countess of Chester.

Προκαλεί έως το τέλος

Η Letby έκανε σκόπιμα ενέσεις στα μωρά με αέρα, τάιζε με τη βία άλλα με γάλα και δηλητηρίασε δύο από τα βρέφη με ινσουλίνη. Αρνήθηκε να εμφανιστεί στο εδώλιο για την ακρόαση της καταδίκης της.

Η Letby θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής της πίσω από τα κάγκελα, αποτελώντας μόλις την τέταρτη γυναίκα στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου που καταδικάζεται σε τέτοια ποινή. Οι διαταγές ισόβιας κάθειρξης είναι η αυστηρότερη διαθέσιμη ποινή και προορίζονται για όσους διαπράττουν τα πιο ειδεχθή εγκλήματα.

Ο δικαστής Goss δήλωσε ότι η «σκληρότητα και ο υπολογισμός» των πράξεων της Letby μεταξύ Ιουνίου 2015 και Ιουνίου 2016 ήταν «πραγματικά φρικιαστικές».

«Ενεργήσατε με τρόπο που ήταν εντελώς αντίθετος με τα φυσιολογικά ανθρώπινα ένστικτα της ανατροφής και της φροντίδας των μωρών και παραβιάσατε κατάφωρα την εμπιστοσύνη που όλοι οι πολίτες δείχνουν σε όσους εργάζονται στα ιατρικά και φροντιστικά επαγγέλματα», είπε.

Πρόσθεσε ότι όταν η αστυνομία έψαξε το σπίτι της Letby βρέθηκαν φύλλα παράδοσης που αφορούσαν όλα τα μωρά εκτός από τα τέσσερα πρώτα, τα οποία, όπως ήταν ικανοποιημένος, κρατούσε ως «νοσηρά αρχεία».

Καταδικάζοντάς την σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για κάθε αδίκημα, είπε: «Υπήρχε μια κακία που έφτανε στα όρια του σαδισμού στις πράξεις σας. Κατά τη διάρκεια αυτής της δίκης αρνηθήκατε ψυχρά κάθε ευθύνη για τα αδικήματά σας. Δεν έχετε καμία μεταμέλεια. Δεν υπάρχουν ελαφρυντικά».

Είπε ότι η Letby, με καταγωγή από το Hereford, θα λάβει αντίγραφα των παρατηρήσεών του και των προσωπικών δηλώσεων των γονέων. Ο Ben Myers, υπερασπιστής της Letby, δήλωσε ότι η νοσοκόμα νεογνών «επέμεινε στην αθωότητά της καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας», οπότε δεν υπήρχε τίποτα που «μπορούσε να προσθέσει ως ελαφρυντικό που θα μπορούσε να μειώσει την ποινή».

Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας επικράτησε σιωπή, η οποία έμεινε βαριά, καθώς οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα επτά του δικαστηρίου Manchester Crown Court περίμεναν να εισέλθει ο δικαστής στην αίθουσα.

Ο δημόσιος εξώστης ήταν γεμάτος από τους γονείς των μωρών - ορισμένοι έκλαιγαν ήσυχα καθώς διαβάζονταν νωρίτερα οι δηλώσεις επιπτώσεων των θυμάτων. Τα λόγια τους κατέστησαν σαφές ότι οι επιπτώσεις στη ζωή τους θα είναι ατελείωτες.

Ορισμένα από τα μέλη των ενόρκων, που παρακολούθησαν εννέα μήνες συγκλονιστικών και πολύπλοκων αποδείξεων, ήταν εμφανώς αναστατωμένα καθώς άκουγαν για τη θλίψη, την απώλεια και την οδύνη που υπέστη κάθε οικογένεια.

Οι γονείς της Letby, οι οποίοι ήταν παρόντες καθ' όλη τη διάρκεια της δίκης της, δεν παρέστησαν στην ακρόαση της ποινής της.

δολοφονίαβρέφοςβρέφηειδήσεις τώρανοσοκόμαισόβια