Κόσμος|21.08.2023 20:43

«Δεν θα μείνουμε θεατές - Δεν θα αφήσουμε μόνους τους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας»: Η νέα προκλητική στάση Ερντογάν για τη «νεκρή ζώνη»

Newsroom

Νέες προκλητικές θέσεις από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το ζήτημα της «νεκρής ζώνης» της Κύπρου και την επίθεση Τουρκοκυπρίων στις δυνάμεις του ΟΗΕ. Ο Ερντογάν τονίζει τώρα πως «δεν θα μείνουμε θεατές στην καταπάτηση των δικαιωμάτων της χώρας μας».

«Όπως πάντα λέμε, δεν εποφθαλμιούμε το έδαφος, την κυριαρχία, το πετρέλαιο, το χρυσό, τους υπόγειους και επίγειους πόρους κανενός. Όπως εμείς είμαστε ένα έθνος χωρίς την κηλίδα της αποικιοκρατίας στα χιλιάδες χρόνια της ιστορίας του που δεν βάζει χέρι στο δικαίωμα κάποιου άλλου, έτσι και τώρα δεν θα μείνουμε θεατές στην καταπάτηση των δικαιωμάτων της χώρας μας και του έθνους μας και των αδελφών μας. Η επέμβαση των ειρηνευτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών στο κυρίαρχο έδαφος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου την περασμένη Παρασκευή είναι απαράδεκτη κατά την άποψή μας», δήλωσε συγκεκριμένα μετά το υπουργικό του συμβούλιο.

Στη συνέχεια ισχυρίστηκε πως «δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε ανθρώπινο να εμποδίζονται οι Τουρκοκύπριοι που ζουν στο χωριό Πύλα να έχουν πρόσβαση στην ίδια τους την πατρίδα. Η ειρηνευτική δύναμη έριξε σκιά στην αμεροληψία της με την επέμβαση εναντίον των κατοίκων του χωριού και τις ατυχείς δηλώσεις που έκανε μετά την επέμβαση. Εξαιτίας αυτών των συμπεριφορών που είναι ασύμβατες με το διεθνές δίκαιο, η ένταση στην περιοχή δυστυχώς κλιμακώθηκε και πάλι».

«Σίγουρα δεν βρίσκουμε αυτή την επέμβαση καλόπιστη σε μια περίοδο που προσπαθούμε να ενισχύσουμε αμοιβαία τις σχέσεις μας με τους γείτονές μας και να εξαλείψουμε τις μεταξύ μας αγκυλώσεις. Θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι ως εγγυήτρια χώρα δεν θα συναινέσουμε στην κηδεμονία και την ανομία στο νησί, ιδίως στη νεκρή ζώνη. Δεν θα αφήσουμε μόνους τους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας με την ασυμβίβαστη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία δεν αναγνωρίζει δικαιώματα και νόμους και διαλαλεί συνεχώς τις μονομερείς απαιτήσεις της, και θα διασφαλίσουμε ότι η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου θα πάρει τη θέση που της αρμόζει στη διεθνή σκηνή με τα γιγαντιαία έργα που υλοποιήσαμε και υλοποιούμε», συμπλήρωσε.

Τέλος, είπε ότι «μεταξύ των σημαντικών βημάτων που έχουμε κάνει προς αυτή την κατεύθυνση, μπορούμε να συμπεριλάβουμε το έργο ύδρευσης που ξεκινήσαμε το 2015 και το νέο κτίριο και τον διάδρομο προσγείωσης στο αεροδρόμιο Ερτζάν, το οποίο θέσαμε σε λειτουργία στις 20 Ιουλίου. Με τον ίδιο τρόπο, ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών αγκάλιασε την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου με το συνταγματικό της όνομα στη Σαμαρκάνδη τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ ακολούθησε η ένταξη ως παρατηρητής στο Κοινοβουλευτικό Κίνημα Τουρκικών Κρατών και υπάρχουν χώρες που ετοιμάζονται να ανοίξουν γραφεία εκπροσώπησης στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.

ειδήσεις τώραΤουρκοκύπριοιΚύπροςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΟΗΕΤουρκία