Κόσμος|24.08.2023 22:10

Νέες αποκαλύψεις για τον κλέφτη του Βρετανικού Μουσείου: Έως 2.000 αντικείμενα αμύθητης αξίας έκαναν «φτερά»

Newsroom

Σχεδόν 2.000 αντικείμενα πιστεύεται ότι έχουν κλαπεί ή καταστραφεί από κλέφτη στο Βρετανικό Μουσείο, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Το μουσείο δήλωσε στη Scotland Yard ότι θησαυροί που καλύπτουν 3.400 χρόνια ιστορίας εξαφανίστηκαν από τα θησαυροφυλάκια του στις αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα με την Evening Stantard.

Οι κλοπές έλαβαν χώρα επί σειρά ετών, ενώ ένα κόσμημα αξίας 50.000 λιρών - το οποίο διαφημίστηκε στο eBay για 40 λίρες - είχε καταχωρηθεί προς πώληση ήδη από το 2016.

Ο έφορος Peter Higgs απολύθηκε τον περασμένο μήνα μετά τις κλοπές. Ο ίδιος αρνείται κάθε αδίκημα. Το προσωπικό ισχυρίστηκε επίσης ότι η παραίτηση του διευθυντή, Hartwig Fischer, προκλήθηκε από την απώλεια των θησαυρών.

Το μουσείο έχει αρνηθεί να πει πόσα αντικείμενα έχουν χαθεί, αλλά η Daily Telegraph αναφέρει ότι πηγές μέσα στο μουσείο πιστεύουν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πάνω από 1.000 και «πιο κοντά στις 2.000».

Η πηγή πρόσθεσε ότι ο χειρισμός της υπόθεσης από τη διεύθυνση ήταν «αμελής και ανίκανος" και ότι τα στοιχεία που τους παρουσιάστηκαν αγνοήθηκαν.

Ο καθηγητής Martin Henig, ειδικός στη ρωμαϊκή τέχνη στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, χαρακτήρισε το μέγεθος των απωλειών "τρομακτικό" και "ασυγχώρητο".

Δήλωσε: «Ο Henig είναι ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες που έχουν καταφέρει να βγάλουν συμπεράσματα: Αυτή είναι η χειρότερη περίπτωση που έχω συναντήσει σαν αυτή, διότι δεν περιλαμβάνει απλώς την πώληση του περίεργου αντικειμένου, αλλά και την καταστροφή».

Οι κλοπές ερευνώνται από την αστυνομία.

Βρετανικό Μουσείοειδήσεις τώρακλοπήΒρετανία