Κόσμος|28.08.2023 07:35

Συγκινητική ιστορία: Θηροφύλακας ζωολογικού κήπου μεγάλωσε ετοιμοθάνατο μωρό γορίλα σαν να είναι δικός του

Newsroom

Από πολλές απόψεις, η ανατροφή ενός μωρού γορίλα μοιάζει πολύ με την ανατροφή ανθρώπινων νεογέννητων, λέει ο Τσαντ Στέιπλς, πατέρας τεσσάρων παιδιών και διευθυντής του Mogo Wildlife Park, ενός μικρού ιδιωτικού ζωολογικού κήπου στην ομώνυμη πόλη στη νοτιοανατολική ακτή της Αυστραλίας.

«Οι ομοιότητες είναι εκπληκτικές. Ακόμα και μόνο κοιτώντας τα μάτια του, είναι ακριβώς όπως όταν κοιτάζεις ένα νεογέννητο και καταλαβαίνει όλο το σύμπαν με κάθε ανοιγοκλείσιμο των ματιών του», δήλωσε ο Staples στο CNN για τον Kaius, το μωρό γορίλα με τα μεγάλα μάτια που μεγάλωσε από τη γέννησή του.

Τους πρώτους μήνες, ο Kaius κοιμόταν στο δωμάτιο του Staples, και ο θηροφύλακας του ζωολογικού κήπου τον τάιζε τακτικά με γάλα και του άλλαζε τις πάνες - μια δύσκολη εργασία για ένα πρωτεύον θηλαστικό που είναι πολύ πιο δυνατό από ένα ανθρώπινο μωρό και μπορεί να πιάσει και με τα δύο χέρια και με τα πόδια του.

«Με ένα μωρό, έχεις να αντιμετωπίσεις μόνο κάποια μικρά χεράκια που μπορεί να βοηθήσουν, αλλά με έναν γορίλα, ήταν πραγματικά κατευθείαν στο να το κάνει πολύ δύσκολο», είπε. «Απλώς γέλασα και σκέφτηκα: «Θεέ μου».

Καθώς μεγάλωνε, ο Kaius γαντζωνόταν στην πλάτη του φύλακα του ζωολογικού κήπου καθώς περπατούσαν στον ζωολογικό κήπο.

Στη συνέχεια, την Παρασκευή, ο Staples παρακολούθησε με θαυμασμό -αλλά κυρίως με ανακούφιση- καθώς ο 10 μηνών Kaius μοιραζόταν ένα πρωινό με γλυκοπατάτες και ντομάτες με την G-Anne, έναν άσχετο 42χρονο θηλυκό γορίλα, ο οποίος προς το παρόν φαίνεται ευτυχής που αναλαμβάνει καθήκοντα γονέα στο σπίτι των γορίλων του ζωολογικού κήπου.

«Με κάνει τόσο ευτυχισμένη το να βλέπω τους δυο τους μαζί τώρα», δήλωσε ο Staples. «Ήταν ένα φοβερό ταξίδι».

Ο Κάιους γεννήθηκε στο πάρκο άγριας ζωής τον περασμένο Οκτώβριο από τη 10χρονη μητέρα Κιπένσι και τον 17χρονο πατέρα Κισάνε, έναν ογκώδη ασημόσαυρο που ζυγίζει περίπου 220 κιλά (485 λίβρες).

Οι νεογέννητοι γορίλες είναι συνήθως μικρότεροι από τα τελειόμηνα ανθρώπινα μωρά, και με βάρος 2,2 κιλά (4,85 κιλά), ο Kaius φαινόταν να τα πηγαίνει καλά - μέχρι που ο Kisane, ένας γίγαντας σε σύγκριση με το μικροσκοπικό νεογέννητο, πήρε το βρέφος από τη μητέρα του.

Επί 14 ώρες, το προσωπικό του ζωολογικού κήπου προσπαθούσε να πείσει τον Kisane να δώσει πίσω το μωρό - προσφέροντας τροφή που θα χρειαζόταν δύο χέρια για να την πιάσει και μετακινώντας τα θηλυκά ζώα - την Kipensi και τη μητέρα της Kriba - σε διαφορετικές περιοχές του σπιτιού των γορίλων, ώστε να τις ακολουθήσει και να αφήσει το μωρό κάτω.

γορίλαςειδήσεις τώραζωολογικός κήπος