Κόσμος|25.08.2023 18:40

Απίστευτο: Η Γαλλία δίνει 200 εκατ. ευρώ για καταστροφή... κρασιού – Καταβαραθρώθηκαν οι τιμές πώλησης

Newsroom

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πρόκειται να διαθέσει 200 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της καταστροφής της πλεονάζουσας παραγωγής κρασιού, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τους παραγωγούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα και να ενισχύσει τις τιμές.

Αρκετές μεγάλες οινοπαραγωγικές περιοχές της Γαλλίας, ιδίως η περιοχή του Μπορντό, αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας ενός κοκτέιλ ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στις καταναλωτικές συνήθειες, της κρίσης του κόστους ζωής και των συνεπειών το0υ κορονοϊού.

Η μείωση της ζήτησης για κρασί έχει οδηγήσει σε υπερπαραγωγή, σε απότομη πτώση των τιμών και σε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες για έναν στους τρεις οινοποιούς στην περιοχή του Μπορντό, σύμφωνα με την τοπική ένωση αγροτών.

Ένα αρχικό ταμείο της ΕΕ ύψους 160 εκατ. ευρώ για την καταστροφή του κρασιού έχει συμπληρωθεί σε 200 εκατ. ευρώ από τη γαλλική κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας, Marc Fesneau, στους δημοσιογράφους την Παρασκευή.

Τα χρήματα αυτά «αποσκοπούσαν στο να σταματήσουν την κατάρρευση των τιμών και να μπορέσουν οι οινοπαραγωγοί να βρουν και πάλι πηγές εσόδων», αλλά τόνισε ότι ο κλάδος πρέπει «να κοιτάξει το μέλλον, να σκεφτεί τις αλλαγές των καταναλωτών ... και να προσαρμοστεί».

Η νοτιοδυτική περιοχή Languedoc, η μεγαλύτερη αμπελουργική περιοχή της χώρας, γνωστή για τα πλούσια ερυθρά κρασιά της, έχει πληγεί σκληρά από την πτώση της ζήτησης κρασιού.

Η αλκοόλη από το κατεστραμμένο κρασί μπορεί να πωληθεί σε εταιρείες για χρήση σε προϊόντα εκτός τροφίμων, όπως απολυμαντικά χεριών, προϊόντα καθαρισμού και αρώματα.

Τον Ιούνιο, το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε επίσης 57 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του ξεριζωμού περίπου 9.500 εκταρίων αμπελιών στην περιοχή του Μπορντό, ενώ υπάρχουν και άλλα δημόσια κονδύλια για να ενθαρρυνθούν οι αμπελουργοί να στραφούν σε άλλα προϊόντα, όπως οι ελιές.

κρασίειδήσεις τώραΓαλλίαπλεόνασμακυβέρνηση