Κόσμος|19.03.2019 17:38

Brexit: Στα αζήτητα και χωρίς χρηματοδότηση οι φοιτητές του Erasmus

Newsroom

Την περασμένη Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε νόμο για τη χρηματοδότηση Βρετανών φοιτητών που ήδη σπουδάζουν στο εξωτερικό μέσω του προγράμματος Erasmus αλλά και την οικονομική στήριξη Ευρωπαίων φοιτητών που σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Guardian, η αβεβαιότητα παραμένει για περίπου 17.000 Βρετανούς φοιτητές οι οποίοι αναμένεται να ξεκινήσουν το Erasmus τους από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, καθώς κυβερνητική επιστολή που δημοσιεύτηκε στο τέλος Ιανουαρίου δεν εγγυάται για καμία χρηματοδότηση των φοιτητών, αν το Brexit γίνει χωρίς συμφωνία με την Ε.Ε. 

«Είμαστε άνθρωποι που σκοπεύουν να ζήσουν και να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Ήμασταν πολύ νέοι για να ψηφίσουμε στο δημοψήφισμα για το Brexit, αλλά είμαστε εκείνοι των οποίων το μέλλον επηρεάζεται περισσότερο από αυτό», δηλώνει η Alice Watkins, φοιτήτρια από το Μάντσεστερ. 

Η πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία με την Ε.Ε. επηρεάζει τα σχέδια όχι μόνο των Βρετανών φοιτητών αλλά και των υπόλοιπων Ευρωπαίων. Τις τελευταίες εβδομάδες, Ισπανία και Νορβηγία συμβούλεψαν του φοιτητές τους, που σκόπευαν να σπουδάσουν στη Μεγάλη Βρετανία, να διαλέξουν άλλον προορισμό. «Κατανοώ τους Ισπανούς και τους Νορβηγούς. Η δυσκολία έγκειται στο ότι αν είσαι φοιτητής και θες να σπουδάσεις στο εξωτερικό το 2019 θα έπρεπε ήδη να έχεις εξασφαλίσει χρηματοδότηση κι εμείς εδώ καλά καλά δεν ξέρουμε τι θα συμβεί», σημειώνει η Vivienne Stern, διευθύντρια του οργανισμού Διεθνών Σπουδών του ΗΒ. 

BrexitErasmusφοιτητές