Κόσμος|28.08.2023 22:15

Αφγανιστάν: Οι γυναίκες δούλευαν κάποτε σε αυτό το δημοφιλές εθνικό πάρκο - Τώρα δεν τους επιτρέπεται ούτε να το επισκέπτονται

Newsroom

Το Εθνικό Πάρκο Band-e-Amir του Αφγανιστάν ήταν κάποτε γνωστό για την πρόσληψη των πρώτων γυναικών δασοφυλάκων της χώρας. Τώρα, δεν επιτρέπεται καν να το επισκεφθούν, πόσο μάλλον να εργαστούν εκεί, καθώς οι Ταλιμπάν συνεχίζουν να καταπατούν τα δικαιώματά τους.

Ο υπουργός διάδοσης της αρετής και πρόληψης ηθών του Αφγανιστάν, Μοχάμαντ Καλίντ Χαναφί, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι οι γυναίκες δεν θα μπορούν πλέον να επισκέπτονται το δημοφιλές πάρκο, που βρίσκεται στην κεντρική επαρχία Μπαμιγιάν, μια από τις φτωχότερες και λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της χώρας.

Το πάρκο ιδρύθηκε το 2019 από την τοπική αφγανική κυβέρνηση σε συνεργασία με διάφορους διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων η USAID και το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, και θεωρείται μια όαση με βαθιές γαλάζιες λίμνες που περιβάλλεται από βουνά.

«Κάθε σπίτι γίνεται μια φυλακή»

Η Χέδερ Μπαρ, αναπληρώτρια διευθύντρια των δικαιωμάτων των γυναικών στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανέφερε σε δήλωσή της τη Δευτέρα ότι η απαγόρευση δείχνει πώς «τα τείχη κλείνουν τις γυναίκες» μέσα στο Αφγανιστάν.

«Οι Ταλιμπάν δεν αρκούνται στο να στερούν από τα κορίτσια και τις γυναίκες την εκπαίδευση, την απασχόληση και την ελεύθερη μετακίνηση, αλλά θέλουν να τους πάρουν και τα πάρκα και τον αθλητισμό, ακόμα και τη φύση».

«Βήμα-βήμα οι τοίχοι κλείνουν για τις γυναίκες. Κάθε σπίτι γίνεται μια φυλακή», επισήμανε η Μπαρ, σύμφωνα με το CNN.

Οι Ταλιμπάν ρίχνουν μια μαύρη σκιά στην επαρχία Μπαμιγιάν. Είναι η πατρίδα μιας σημαντικής σιιτικής μουσουλμανικής μειονότητας και αποτέλεσε τόπο φρικτών σφαγών κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της δεκαετίας του 1990 και της επακόλουθης ανόδου τους.

Ήταν επίσης κάποτε το κέντρο ενός ακμάζοντος βουδιστικού πολιτισμού τον 4ο και 5ο αιώνα. Ωστόσο, τον Μάρτιο του 2001, οι Ταλιμπάν κατέστρεψαν δύο τεράστια αγάλματα του Βούδα στο Μπαμιγιάν, που στέκονταν ανενόχλητα για περισσότερα από 1.500 χρόνια, λέγοντας ότι ήταν είδωλα που παραβίαζαν το Ισλάμ.

«Δεν υπάρχει πια ελευθερία των γυναικών»

Από τον Αύγουστο του 2021 που ανέλαβε εκ νέου τον έλεγχο της χώρας, εν μέσω της χαοτικής και αμφιλεγόμενης αποχώρησης των Ηνωμένων Πολιτειών, οι Ταλιμπάν έχουν ανατρέψει δεκαετίες προόδου στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και με την απαγόρευση των περισσότερων εργασιών και σπουδών, οι γυναίκες περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό στα σπίτια τους.

Στο Αφγανιστάν, «δεν υπάρχει πια ελευθερία των γυναικών», δήλωσε η Μαχμπούμπα Σεράτζ, Αφγανή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών και υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης 2023.

«Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν διαγράφονται σιγά σιγά από την κοινωνία, από τη ζωή, από τα πάντα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο, οι γυναίκες απαγορεύεται να εργάζονται στους περισσότερους τομείς εκτός σπιτιού και απαγορεύεται να πηγαίνουν σε δημόσια λουτρά, πάρκα και γυμναστήρια. Πρέπει να φορούν ένα χαλαρό μαύρο ένδυμα που καλύπτει το πρόσωπό τους και δεν επιτρέπεται να βγαίνουν από το σπίτι χωρίς λόγο, και ακόμη και τότε όχι χωρίς έναν άνδρα κηδεμόνα.

Οι περιορισμοί που επιβάλλονται εκτός σπιτιού και οι οικονομικές δυσκολίες έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, ενώ καταγράφηκε και αύξηση των αναγκαστικών γάμων κοριτσιών.

ΑφγανιστάνΤαλιμπάνγυναίκες