Κόσμος|29.08.2023 15:58

Ταλαιπωρία χωρίς τέλος για τους επιβάτες στη Βρετανία: Λάθος γαλλικής αεροπορικής εταιρείας, δείχνει ως υπαίτιο του χάους η κυβέρνηση

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Χάος στα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου (AP Photo)
Χάος στα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου (AP Photo)
Χάος στα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου (AP Photo)
Χάος στα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου (AP Photo)
Χάος στα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου (AP Photo)

Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία για χιλιάδες επιβάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο  καθώς η κατάρρευση στο σύστημα ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας μπορεί να επιδιορθώθηκε, ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν.

Οι αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια προειδοποίησαν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «σημαντικές καθυστερήσεις», παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα διορθώθηκε μέσα σε λίγες ώρες.

Η αναλυτής αεροπορικών μεταφορών Sally Gethin δήλωσε ότι η αναστάτωση μετά την τεχνική βλάβη θα διαρκέσει για ημέρες. «Οι αεροπορικές εταιρείες θα έχουν μεγάλο πρόβλημα τώρα, φροντίζοντας τους πελάτες και επαναφέροντας τα αεροπλάνα πάλι σε κάποιο κανονικό πρόγραμμα», δήλωσε η ίδια στο BBC News. «Νομίζω ότι θα δούμε σημαντικές διαταραχές τις επόμενες ώρες, και νομίζω ότι για ορισμένους ανθρώπους θα μπορούσε να υπάρξει αντίκτυπος μέχρι και αργότερα αυτή την εβδομάδα».

Πού οφείλεται η κατάρρευση

Σύμφωνα με διαρροές από τη Ντάουνινγκ Στριτ που επικαλούνται οι Times του Λονδίνου η αιτία της βλάβης θα μπορούσε να είναι ένα λανθασμένα κατατεθειμένο σχέδιο πτήσης από μια γαλλική αεροπορική εταιρεία.

Οι εικασίες πληθαίνουν ότι ένα λάθος στη μετατροπή ενός σχεδίου πτήσης - τα οποία κατατίθενται σε διεθνή μορφή - θα μπορούσε να έχει βγάλει εκτός λειτουργίας το σύστημα στην έδρα της Nats, του βρετανικού ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας, στο Χάμσαϊρ.

Η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι διεξάγεται έρευνα, υπό την εποπτεία της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, για την κατάρρευση, η οποία προκάλεσε την ακύρωση του ενός τρίτου όλων των πτήσεων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο τη Δευτέρα.

Η έκθεση θα υποβληθεί στον Μαρκ Χάρπερ, τον υπουργό Μεταφορών. Μια πηγή δήλωσε ότι αναμένεται «εντός ημερών, όχι εβδομάδων», αλλά πρέπει να είναι ολοκληρωμένη. Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού δεν απέκλεισε ότι το πρόβλημα προκλήθηκε από γαλλική αεροπορική εταιρεία, όπως ανέφεραν οι Times κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο ίδιος δήλωσε: «Δεν πρόκειται να το προκαταλάβω αυτό. Έχω δει, προφανώς, διάφορες εικασίες, αλλά δεν πρόκειται να προκαταλάβω τη δουλειά που πρέπει να γίνει». Πρόσθεσε όμως ότι οι εμπειρογνώμονες επιβεβαίωσαν ότι επρόκειτο για «τεχνικό ζήτημα και όχι για περιστατικό κυβερνοασφάλειας».

Τα σχέδια πτήσης καταγράφονται για κάθε αεροπλάνο. Μεταφορτώνονται σε μια τυποποιημένη μορφή του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και στη συνέχεια μετατρέπονται από κάθε πάροχο υπηρεσιών αεροναυτιλίας - στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, τη Nats. Η υπόθεση είναι ότι προέκυψε κάποιο πρόβλημα κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Ερωτηθείς αν οι αξιωματούχοι θα μιλούσαν με τους ομολόγους τους στην άλλη πλευρά της Μάγχης, ο εκπρόσωπος του Σουνάκ είπε ότι «θα περίμενε κανείς να μιλούν τακτικά» με άλλες χώρες «αλλά δεν γνωρίζω για συγκεκριμένες συνομιλίες με τους Γάλλους ομολόγους τους».

Αυτοσχέδια κρεβάτια στο αεροδρόμιο της Τενερίφης

Την ίδια στιγμή επιβάτες μιλούν για την ταλαιπωρία που βίωσαν από χτες, Δευτέρα, όταν ξεκίνησαν τα προβλήματα στον εναέριο χώρο. Ο 27χρονος Dan Mayberry, ο οποίος ταξίδεψε στην Τενερίφη για εννέα διανυκτερεύσεις με τη φίλη του, επρόκειτο να πετάξει πίσω στο Λονδίνο χθες και έφτασε στο αεροδρόμιο στις 17:00 τοπική ώρα.

«Υπήρξαν μωρά που τοποθετήθηκαν σε βαλίτσες ως αυτοσχέδια κρεβάτια, άνθρωποι στο πάτωμα, άνθρωποι που κοιμόντουσαν σε αναπηρικά καροτσάκια. Το ίδιο το αεροδρόμιο έβγαλε κρεβάτια έκτακτης ανάγκης και δεν ανακοινώθηκαν σε κανέναν, ήταν μόνο αν βρισκόσουν σε εκείνη την άκρη του αεροδρομίου», λέει ο Νταν στο BBC.

Αφού ακυρώθηκε η πτήση τους, τους είπαν να κλείσουν εναλλακτική πτήση μέσω της εφαρμογής της EasyJet, αλλά δεν υπήρχαν πτήσεις προς το Ηνωμένο Βασίλειο πριν από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο Dan και η φίλη του κατέληξαν να κλείσουν πτήσεις για το Παρίσι για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με αυτόν τον τρόπο, καθώς είναι και οι δύο καθηγητές και έπρεπε να κλείσουν τις δικές τους πτήσεις. Το κόστος για τη νέα πτήση με διαμονή θα είναι 2.000 λίρες.

Η EasyJet δηλώνει στο BBC ότι η διαθεσιμότητα σε ορισμένα δρομολόγια άμεσων πτήσεων είναι περιορισμένη αυτή τη στιγμή και ότι έχουν ενημερώσει τους πελάτες που κάνουν δικές τους εναλλακτικές ταξιδιωτικές ρυθμίσεις και ότι θα τους επιστραφεί το αντίτιμο.

Η αεροπορική εταιρεία εξετάζει επίσης πώς μπορεί να προσφέρει πρόσθετες θέσεις, πετώντας με μεγαλύτερα αεροσκάφη και εκτελώντας πρόσθετες πτήσεις για τον επαναπατρισμό των πελατών όπου οι εναλλακτικές επιλογές είναι πιο περιορισμένες.

Ryanair: 40.000 επιβάτες ακύρωσαν πτήσεις

Περίπου 40.000 επιβάτες της Ryanair είχαν ακυρώσει τις πτήσεις τους χθες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής εταιρείας.

Ο Michael O'Leary δήλωσε ότι η αεροπορική εταιρεία αναμένει να ακυρώσει περίπου 70 από τις περίπου 3.200 πτήσεις της σήμερα. Η αεροπορική εταιρεία ακύρωσε περίπου 250 πτήσεις χθες και περίπου 20 αεροσκάφη δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στις βάσεις τους, πρόσθεσε.

Ο O'Leary δήλωσε ότι αναμένει ότι οι υπηρεσίες θα επανέλθουν στο κανονικό επίπεδο μέχρι αύριο. Είπε ότι η αεροπορική εταιρεία ήταν σε επαφή με τη Nats, η οποία διαχειρίζεται τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

»Δεν έχουμε λάβει εξηγήσεις από αυτούς σχετικά με το τι ακριβώς προκάλεσε αυτή τη βλάβη χθες και πού ήταν τα εφεδρικά τους συστήματα», είπε.

Η Wizz Air λέει ότι καμία από τις πτήσεις της δεν ακυρώθηκε σήμερα

Η Wizz Air από την πλευρά της ανέφερε ότι καμία από τις πτήσεις της δεν ακυρώθηκε σήμερα, αλλά είναι «πιθανό να εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες μέτριες καθυστερήσεις, καθώς το σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα».

Σε ανακοίνωσή της, η αεροπορική εταιρεία αναγκάστηκε να καθυστερήσει και να ακυρώσει πτήσεις χθες, προσθέτοντας ότι «έλαβε σημαντικά μέτρα για να προσπαθήσει να περιορίσει τις διαταραχές μόνο τη Δευτέρα και η κατάσταση φαίνεται να σταθεροποιείται σταδιακά».

Η ουγγρική αεροπορική εταιρεία πραγματοποιεί πτήσεις μικρών αποστάσεων από αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως το Μπέρμιγχαμ, το Εδιμβούργο, το Αμπερντίν, το Γκάτγουικ, το Λούτον, το Λίβερπουλ και το Μπρίστολ.

αεροσκάφοςαεροδρόμιοΒρετανίαειδήσεις τώρααεροδρόμιακαθυστερήσεις πτήσεων