Κόσμος|31.08.2023 08:35

Τυφώνας Ιντάλια: Εικόνες αποκάλυψης στη Φλόριντα - Άνεμοι 205 χιλιομέτρων σάρωσαν τις ΗΠΑ - Πλημμύρες και μεγάλες καταστροφές

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Ο τυφώνας Ιντάλια έπληξε τη Φλόριντα με μεγάλη ταχύτητα την Τετάρτη, κόβοντας δέντρα στη μέση, ξηλώνοντας στέγες από ξενοδοχεία και μετατρέποντας μικρά αυτοκίνητα σε βάρκες, πριν σαρώσει τη Τζόρτζια και τη Νότια Καρολίνα ως μια ακόμα ισχυρή καταιγίδα που πλημμύρισε δρόμους και έστειλε τους κατοίκους να τρέξουν σε ψηλότερα σημεία.

Αφού βγήκε στην ακτή, η Ιντάλια έφτασε στην ξηρά κοντά στην παραλία Κίτον στις 7:45 π.μ. ως τυφώνας υψηλού βαθμού κατηγορίας 3 με μέγιστους διατηρούμενους ανέμους κοντά στα 125 μίλια/ώρα (205 χλμ/ώρα). Το σύστημα παρέμεινε τυφώνας καθώς πέρασε στη Τζόρτζια με μέγιστους ανέμους 90 mph (150 kph). Αποδυναμώθηκε σε τροπική καταιγίδα μέχρι αργά το απόγευμα της Τετάρτης και οι άνεμοι του είχαν πέσει στα 60 mph (96 kph) μέχρι το βράδυ της Τετάρτης.

Σοβαρές καταστροφές

Καθώς το μάτι του κινήθηκε προς την ενδοχώρα, οι ισχυροί άνεμοι έσκισαν πινακίδες, ξετίναξαν στέγες, έστειλαν λαμαρίνες και έσπασαν ψηλά δέντρα. Ένα άτομο σκοτώθηκε στη Τζόρτζια. Κανένας θάνατος που σχετίζεται με τον τυφώνα δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα στη Φλόριντα, αλλά η Τροχαία Αυτοκινητοδρόμων της Φλόριντα ανέφερε ότι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ξεχωριστά ατυχήματα που σχετίζονταν με τις καιρικές συνθήκες, λίγες ώρες πριν η Ιντάλια φτάσει στη στεριά.

Η καταιγίδα έφερε ισχυρούς ανέμους στη Σαβάνα της Τζόρτζια το βράδυ της Τετάρτης, καθώς κατευθυνόταν προς την Καρολίνα. Προβλέπεται ότι θα κινηθεί κοντά ή κατά μήκος των ακτών της Νότιας Καρολίνας μέχρι το βράδυ της Τετάρτης και στη συνέχεια λίγο έξω από τις ακτές της Βόρειας Καρολίνας την Πέμπτη, πριν βγει στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Η Ιντάλια γέννησε έναν ανεμοστρόβιλο που έπεσε για λίγο στο Τσάρλεστον, στη Νότια Καρολίνα, στο προάστιο Γκους Κρικ, ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι άνεμοι έστειλαν ένα αυτοκίνητο να πετάξει και το αναποδογύρισαν, σύμφωνα με τις αρχές και βίντεο από αυτόπτες μάρτυρες. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά.

Κατά μήκος της ακτής της Νότιας Καρολίνας, το North Myrtle Beach, το Garden City και το Edisto Island ανέφεραν ότι το νερό του ωκεανού έπεσε πάνω σε αμμόλοφους και χύθηκε στους παραλιακούς δρόμους το βράδυ της Τετάρτης. Στο Τσάρλεστον, το κύμα καταιγίδας από την Ιντάλια ξεπέρασε το τείχος που προστατεύει το κέντρο της πόλης, στέλνοντας ωκεάνιο νερό μέχρι τον αστράγαλο στους δρόμους και τις γειτονιές όπου οι άμαξες με άλογα περνούν από σπίτια εκατομμυρίων δολαρίων και τη διάσημη υπαίθρια αγορά.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι η παλίρροια το βράδυ της Τετάρτης έφθασε λίγο πάνω από τα 2,8 μέτρα, πάνω από 0,9 μέτρα πάνω από το κανονικό και η πέμπτη υψηλότερη μέτρηση στο λιμάνι του Τσάρλεστον από τότε που άρχισαν να τηρούνται τα αρχεία το 1899.

τυφώναςΦλόρινταειδήσεις τώραΗΠΑ