Κόσμος|04.09.2023 12:15

Καταγγελίες για επίθεση σε τουρκικό νεκροταφείο στη Δυτική Θράκη: Καταδικάζει το τουρκικό ΥΠΕΞ

Μαρία Ζαχαράκη

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu» υποστηρίζει ότι το «τουρκικό» νεκροταφείο στο Ναρλίκιοι, κοντά στην Κομοτηνή στη δυτική Θράκη δέχθηκε επίθεση και περίπου 20 επιτύμβιες στήλες υπέστησαν ζημιές από επίθεση αγνώστου ατόμου ή ατόμων.

«Οι τοπικές αρχές έχουν ενημερωθεί για την επίθεση, η οποία έγινε αντιληπτή από επισκέπτες στο νεκροταφείο. Ο Ιμπραχίμ Σερίφ, πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου της «Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης» και Εκλεγμένος Μουφτής Κομοτηνής, που επισκέφθηκε το νεκροταφείο, έκανε την εξής ανάρτηση στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Περίπου είκοσι τάφοι που ανήκουν σε συμπατριώτες μας έχουν καταστραφεί από άγνωστους στο νεκροταφείο. στην Κομοτηνή-Ναρλίκιοι».

Σε ανακοίνωση που δημοσίευσε το Κόμμα Φιλίας - Ισότητας - Ειρήνης (DEB), ζητήθηκε να εντοπιστούν από τις αρχές οι δράστες το συντομότερο δυνατό και να λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης», αναφέρει το τηλεγράφημα του Anadolu.

Καταδικάζει το τουρκικό ΥΠΕΞ

Παρέμβαση πραγματοποίησε και το τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο δήλωσε ότι «καταδικάζουμε απερίφραστα την πράξη του σπασίματος των ταφόπλακων στο νεκροταφείο της τουρκικής μειονότητας στο Ναρλίκιοι της Δυτικής Θράκης από αγνώστους το Σαββατοκύριακο. Σημειώσαμε τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με το προαναφερθέν αποτρόπαιο περιστατικό, αναφέροντας ότι έχει ξεκινήσει έρευνα.

Αναμένουμε οι δράστες να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη το συντομότερο δυνατό, να τιμωρηθούν όπως τους αξίζει και να διευκρινιστούν οι λόγοι πίσω από το περιστατικό από τις ελληνικές αρχές.

Μεταφέρουμε τις καλύτερες ευχές μας στους συμπατριώτες μας που ζουν στο Ναρλίκιοι και μοιραζόμαστε τη θλίψη τους.

Το γεγονός ότι ακόμη και τα νεκροταφεία των μουσουλμάνων στοχοποιούνται στο πλαίσιο του αυξανόμενου αντι-ισλαμισμού σε όλη την Ευρώπη αποκαλύπτει τη σημασία και τον επείγοντα χαρακτήρα του αγώνα που πρέπει να δοθεί για να υπερασπιστούμε τις κοινές μας ανθρώπινες αξίες. Καλούμε τη γειτονική μας Ελλάδα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, να αποτρέψει παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον και να εξασφαλίσει την ειρήνη και την ασφάλεια της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης».

τουρκικό ΥΠΕΞΚομοτηνήνεκροταφείοειδήσεις τώρα